Tonio, rauw & heftig

Door  |  0 reacties

“Godnondeju wat kruipt het boek Tonio onder je huid. Hele avond gelezen. Heftig, intens, rouw, rauw, auw, alles.”

Een willekeurige tweet van een van de door ons gevolgde Twitteraar. Waar ging dit over, welk boek? We deden navraag en het bleek te gaan om het boek Tonio, dat A.F.Th. van der Heijden schreef over zijn overleden zoon Tonio. Een boek dat door meerdere Twitteraars is of wordt gelezen en als zeer indrukwekkend worden ervaren.

We kunnen niet anders dan het boek direct bestellen. En het helemaal eens zijn met bovenstaande beschrijving. Je blijft lezen, kippenvel op je armen door alle details die A.F.Th. van der Heijden op papier heeft gezet.

Waar Tonio over gaat

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij wordt geschept door een auto. In kritieke toestand wordt hij overgebracht naar het AMC. Een urenlange operatie mag geen baat hebben: Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden?

Tonio, boek over overleden zoon A.F. Th. HeijdenEen zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.

Wat anderen vinden van Tonio

  • “Tonio is een ongepolijst boek: er zitten losse eindjes in, herhalingen, gaten en sprongen in de tijd, een enkele verschrijving – allemaal zaken waarvan je je zou kunnen voorstellen dat ze ‘verbeterd’ hadden kunnen worden. Maar als er één rationeel voornemen uit Tonio spreekt, dan is het dat de dingen niet mooier gemaakt mogen worden dan ze zijn – ook het boek niet.” – NRC
  • “Het meest aangrijpende is de openhartigheid, de eerlijkheid van dit boek. Het leven zelf heeft zich schaamteloos aan de schrijver opgedrongen, plaats voor behaagzucht is er niet. Tonio beschrijft de oncharmante rouw van twee ouders om hun kind tot in alle hoeken en kieren. Het boek maakt op een overrompelend eerlijke manier de ontreddering invoelbaar van ouders die hun kind kwijt zijn.” – 8weekly
  • “Tonio – meer dan zeshonderd pagina´s en geen woord te veel – geeft een pijnlijke inkijk voor de lezer in het grootste drama dat een mens kan overkomen, maar het valt te betwijfelen of de schrijver voor zichzelf antwoorden heeft gevonden.” – Nu.nl

Bestel dit boek op Bol.com >>

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *