De boekendief

Door  |  0 reacties

‘Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren,’ staat er op de voorkant van het boek ‘De boekendief’. Gelukkig maakt de schrijver, Markus Zusak, het ons makkelijk: zijn levendige schrijfstijl zorgt ervoor dat je tot het einde geboeid blijft. 

De Duitse moeder van Zusak, vertelde verhalen over bombardementen en over de joden die door haar dorp marcheerden, op weg naar een concentratiekamp. De dingen die ze vertelde werden uiteindelijk een inspiratiebron voor het boek De boekendief.

Het verhaal van ‘De boekendief’

Boekendief, Markus ZusakHet is 1939, nazi Duitsland. Heel toepasselijk wordt het verhaal van een jong meisje, Liesel, verteld vanuit het perspectief van de Dood, die het op dat moment erg druk heeft. Omdat ze niet bij haar communistische moeder kan blijven, wordt Liesel ondergebracht bij pleegouders Hans en Rosa. In tegenstelling tot de andere kindjes op haar school, kan ze nog niet lezen. In de kelder van de woning leert vader Hans haar woorden. Hij schrijft ze op de muur met verf en wist ze uit met schuurpapier, om vervolgens weer nieuwe woorden te schilderen.

Vanaf het moment dat Liesel leert lezen, fascineren boeken haar. Aangezien het gezinnetje nauwelijks geld heeft voor eten, steelt ze de boeken, van brandstapels bijvoorbeeld. De oorlog lijkt vrij ver weg, tot er op een dag plotseling een joodse man voor de deur staat, genaamd Max. Zonder te twijfelen, maar toch tegen al hun beter weten in, laten de pleegouders Max in hun kelder wonen. Liesel begrijpt niet zo goed wat er aan de hand is; fluistert tegen haar vader: “Het is net alsof hij veren op zijn hoofd heeft.” Die onschuldige observatie van een tienjarig meisje geeft Max hoop: zij ziet niet een verdorven stuk vuil in hem.

Het boek bevat nauwelijks bloederige oorlogscènes en toch draait het om gevechten. Het gevecht van Liesel tegen de nachtmerries over haar overleden broertje. Het gevecht van Max tegen Hitler (maar eigenlijk tegen de oordelen van burgers: “In de kelder van Himmelstraat 33 voelde Max de vuisten van een heel volk.”), het gevecht van vader Hans tegen de druk om lid te worden van de NSDAP. Wie zal er winnen? En misschien belangrijker: wie zal er verliezen en wordt meegenomen door de Dood?

Wat anderen vonden van ‘De boekendief’

  • Volkskrant: ‘Zó mooi geschreven. Hoe kan De boekendief géén succes worden?’
  • The New York Times: ‘Dit is het soort boek dat je leven kan veranderen.’
  • NBD Biblion: ‘Het meeslepende verhaal vertelt niet alleen heel beeldend hoe de Tweede Wereldoorlog zich ontwikkelde, maar ook hoe groot de kracht van boeken en woorden kan zijn. ‘

Bestel ‘De boekendief’ op Bol.com >> 

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *