Konstructor: bouw je eigen camera

Door  |  0 reacties

Een groot aantal ‘fotografen’ van tegenwoordig heeft geen flauw idee hoe je een spiegelreflex camera handmatig instelt, laat staan hoe het beeld omzet in een plaatje. Een groepje lomografie liefhebbers besloot daar wat aan de toen.

De lomografen ontwierpen de Konstructor, een analoge camera die je helemaal zelf in elkaar moet zetten.

Lomografie, wat is dat?

Lomografie ontstond in de jaren negentig, na het verschijnen van de Lomo Kompakt Automat, een gekke analoge camera uit Rusland. De kunstvorm draait niet zo zeer om de perfecte compositie of het juiste kleurgebruik, maar om momenten, losse hand foto’s en altijd een camera bij je hebben: je weet maar nooit.

De Konstructor: bouw je eigencamera

Voordat je kunt beginnen met lomograferen heb je natuurlijk eerst een camera nodig, en een beetje kennis over hoe dat nou werkt, zo’n analoog apparaatje. De Kunstructor geeft je beiden. Doordat de camera komt in een zet-het-in-elkaar box, snap je hoe de camera er inwendig uit ziet. Dat in elkaar zetten is trouwens helemaal niet zo moeilijk als het klinkt: als je de bijgeleverde stappenplannen volgt moet je binnen een uur of twee je eigen gebouwde camera in handen hebben.

Konstructor gebouwd, en dan?

Bouw je eigen camera: KonstructorIn elkaar gezet is de Konstructor in eerste instantie ietwat saai, zo helemaal zwart. Gelukkig worden er stickervellen en stukjes leer bijgeleverd, waarmee je je camera kan opvrolijken en naar eigen smaak kan opvrolijken. Daarna kun je beginnen met fotograferen! De Konstructor is een SLR camera: je kunt door de zoeker zien of je scherp stelt. Wel zo makkelijk. Verder komt hij met een afneembare 50mm f/10 lens en onderop zit een opening voor de schroef van een statief.

En tijdens het fotograferen? Dit zijn de 10 gouden lomografie regels volgens Wikipedia:

  • Neem je camera overal mee naartoe
  • Gebruik ‘m altijd, dag en nacht
  • Lomografie is een deel van je leven
  • Oefen met opnames uit de losse hand
  • Ga zo dicht mogelijk bij het onderwerp staan
  • Denk niet na
  • Wees snel
  • Je hoeft niet van tevoren te weten wat er op de foto staat
  • Achteraf trouwens ook niet
  • Maak je niet druk over deze regels

Koop de Konstructor voor € 35,- op Lomography.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *