Paper towns

Door  |  1 reactie

Stel je voor: je wordt stapelverliefd op je buurmeisje, ze komt op een avond langs, jullie hebben een gezellige avond en de volgende dag is ze verdwenen. Het overkomt Quinten, de hoofdpersoon uit het boek ‘Paper Towns’ van John Green.

Margo was altijd al gek op mysteries. En bij alles wat daarna kwam, kon ik me nooit aan de gedachte onttrekken dat ze misschien wel zo van mysteries hield dat ze er zelf een werd.

Over ‘Paper Towns’

Paper Towns gaat over het sulletje Quinten, bijnaam Q, die verliefd is op zijn eigenzinnige buurmeisje Margo Roth Spiegelmann. Hij vertelt over haar dat ze zo veel van mysteries hield, dat ze er zelf een werd. Quinten beleeft de nacht van zijn leven wanneer Margo, nadat ze jaren geen contact hebben gehad, plotseling langskomt en samen met hem wraak neemt op mensen die haar iets misdaan hebben.

Samen klimmen ze die nacht in een toren en kijkend naar de lichtjes van een donker Orlando, noemt Margo de stad een paper town, nep en fragiel. In de achttien jaar dat ze er gewoond heeft, is ze nog nooit iemand tegengekomen die geeft om iets wat er toe doet. Een dag na hun nachtelijke avontuur is Q nog verliefder op Margo dan hij al was. En blijkt Margo zelf te zijn verdwenen.

Het is het begin van een zoektocht naar het meisje, dat overal clues heeft verborgen. Wat betekenen deze aanwijzingen? Zal Q haar vinden? Vindt Margo hem ook leuk? En hoe loopt het af met de ietwat nerdachtige vriendengroep van Q?

Wat wij vonden van ‘Paper Towns’

John Green heeft een voorliefde voor sullige hoofdpersonen en mooie, mysterieuze meisjes. Aanvankelijk vonden wij het boek dan ook op Het grote misschien en Een weeffout in onze sterren lijken. Toch ontstaan de verschillen snel en ontwikkelt het boek zich tot een losstaand meesterwerkje. Overtuigende personages, interessante invalshoeken

Zoals we gewend zijn van Green zitten er ook de nodige filosofische passages in dit boek. Dat is zo mooi aan Green. Zo veel prachtige zinnen, maar zonder dat het zeurderig wordt. Zonder dat het lijkt alsof hij té hard probeert. Het past gewoon goed in het verhaal.

Wat anderen vonden van ‘Paper Towns’

  • Paper Towns, John GreenVolkskrant: “Paper towns is zijn beste jeugdroman tot nu toe. En Green is op weg een van de belangrijkste jongerenauteurs te worden.”
  • Trouw Boeken: “Het boek bevat zowel schunnige grappen en lachwekkend geouwehoer als filosofisch getinte gesprekken over de betekenis van poëzie, over identiteit en verbondenheid. Die combinatie maakt Paper Towns niet alleen een levensecht boek dat buitengewoon plezierig leest, maar ook een belangrijke adolescentenroman die tot nadenken stemt.”
  • Biblion: “Dit boek is knap geschreven, in drie delen opgebouwd en ook de spanning wordt goed naar een hoogtepunt gebracht.”

Bestel ‘Paper Towns’ op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

1 reactie

  1. emily

    21 oktober 2013 at 16:14

    Klinkt echt interessant, zeker eens lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *