Ik besta (niet)

Door  |  0 reacties

Een machine die tijdreizen mogelijk maakt, heeft ervoor gezorgd dat je nu gevangen zit in een cel van de Amerikaanse overheid. Dagelijks wordt je gemarteld omdat je een stukje informatie over de machine zou hebben. Wat ga je doen aan deze vreselijke situatie?

Em, de hoofdpersoon van het boek Ik besta niet zoekt het antwoord op die vraag. Ze zit vast in een cel, zonder contact met de buitenwereld. In de cel naast haar zit een vriend, Finn, wiens uiterlijk ze zich niet meer kan herinneren door het lange opsluiten. Haar eigen uiterlijk overigens ook niet. Wat moet ze doen? Het antwoord komt in de vorm van een briefje:

Ik begin te trillen. Op dit moment en op deze plek krijgt een briefje waarvan ik mij niet herinner dat ik het geschreven heb een heel bijzondere betekenis. Maar het is de laatste regel waardoor ik halsoverkop naar het toilet in de hoek van mijn cel ren. Je moet hem vermoorden.

Over ‘Ik besta niet

Het verhaal begint dus in de nachtmerriewereld van Em, maar schrijfster Cristin Terrill neemt ons tegelijkertijd mee in de compleet tegenovergestelde wereld van Marina, een meisje dat alles lijkt te hebben. Haar ouders zijn steenrijk, ze is knap en heeft veel vriendinnen. Bovendien heeft haar leuke en geniale buurjongen James misschien een oogje op haar.

Op het eerste gezicht lijken Em en Marina dus totaal verschillend, maar niets is minder waar: ze zijn één en dezelfde persoon. Marina is Em, maar dan vier jaar jonger. Met de tijdreismachine hoopt Em dat ze Marina’s lot kan veranderen, en ook de wereld een beetje mooier kan maken. De machine heeft namelijk, zonder dat dat de bedoeling was, enorme schade aangericht.

Wat wij vonden van ‘Ik besta niet

Spannend! Vanaf het begin af aan zit je met een heleboel vragen. Wie moet Em vermoorden? Waarom wordt ze gemarteld? Hoe past James in het verhaal? Vindt Em Finn leuk? En zo ja, hoe kan het dan dat ze James vier jaar later niet meer leuk vindt?

Ik besta niet is een boek waarin je verder wil lezen, ondanks dat je nog veel andere dingen te doen hebt. Het element van het tijdreizen doet misschien vermoeden dat dit een saaie, futuristische roman is, maar dat is echt niet het geval.

Zijn er nog dingen waarover we minder enthousiast zijn? Jep, één klein minpuntje: soms lijkt het alsof de schrijfster zich iets  te graag wil inleven in de wereld van de (Amerikaanse) tiener. Daardoor zijn sommige stukken over Marina een beetje onrealistisch. Des te meer credit voor de verhaallijn, want er zijn weinig boeken die we zo graag wilden uitlezen!

Wat anderen vonden van ‘Ik besta (niet)’

  • Ik besta nietCrimeZone.nl: “Terrill weet er een mooi verhaal van te maken waarin de angsten en de twijfels van de personages sterk naar voren komen.”
  • Chicklit.nl: “Het verhaal is echt heel goed opgebouwd, met veel spanning, romantiek en mysterie. Daarnaast is het een boek wat mij op verschillende vlakken heeft geraakt. De vastberadenheid van de hoofdpersonen, het verdriet, medelijden en zelfopoffering maken dat dit boek mij nog lange tijd bij zal blijven.”

Bestel ‘Ik besta niet‘ op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *