Charles Dickens Festijn Deventer

Door  |  2 reacties

Engeland in de 19e eeuw: de tijd van hoge hoeden, grote sociale tegenstellingen, Queen Victoria en volle, roetachtige buurten met arbeidersgezinnen. Wil je je een dag begeven in die wereld? Het kan het weekend van 14 en 15 december in de mooie Hanzestad Deventer. Het Charles Dickens Festijn vindt dan weer plaats! 

Charles Dickens Festijn, DeventerWat is het Charles Dickens Festijn?

Het Charles Dickens Festijn is een jaarlijks terugkerend winterfestival in hartje Deventer. De stad wordt omgetoverd in een oude, Victoriaanse stad, aan de hand van de personages uit de boeken van de bekende Engelse schrijver Charles Dickens. Zo kun je bijvoorbeeld Oliver Twist of Scrooge uit ‘A Christmas Carol’ tegen komen!

Het Festijn vindt plaats op 14 en 15 december en is open van 11.00 tot 17.00 uur. Je hoeft geen entree te betalen! Tip: kleed je warm aan, want er staat nogal eens een wachtrij.

Wat kun je zien & doen tijdens het Charles Dickens Festijn?

Omtoveren tot Victoriaanse stad, hoe dan? Vrijwilligers, buurtbewoners en fans van het festival verkleden zich als de personages uit de Charles Dickens boeken. Loop de altijd onvriendelijke Ebenezer Scrooge tegen het lijf, of de enge Ghost of Christmas Yet to Come. Andere personages die rondlopen zijn: met roet bevuilde weeskinderen, rijke mannen met hoge hoeden, vrouwen in prachtige hoepel jurken en sluwe dieven zoals Fagin uit het boek ‘De lotgevallen van Oliver Twist’.

Verder zijn de schattige boetiekjes en winkeltjes in de Walstraat gewoon open en vind je op de route allerlei kraampjes, zodat je je kunt opwarmen met bijvoorbeeld een kop warme chocolademelk of een lekkere erwtensoep. Af en toe vinden er korte voorstellingen plaats, zijn er kerstmarkten & is er een antiekmarkt. Leuk! Voor een sfeerimpressie kun je het onderstaande filmpje bekijken.

Tips voor in Deventer

Het Charles Dickens Festijn centreert zich vooral rondom de Walstraat, één van de mooiste straatjes van Deventer, en het Bergkwartier bij de Bergkerk. Deventer heeft echter nog veel meer te bieden! Neem sowieso een kijkje op de Brink en bewonder de Waag, het oudste waaggebouw van Nederland. Vanaf de Brink zijn eigenlijk alle zijstraatjes naar links en rechts de moeite waard om eventjes te verkennen. Ook een wandeling langs de IJssel is een aanrader.

Voor wat te drinken kun je terecht bij het moderne café Fred & Douwe en een lekkere lunch vind je bij A Taste of Honey of het bekende Bagels & Beans, waar je langskomt als je in de rij staat. Na een bezoek aan het Charles Dickens Festijn lekker uiteten in Deventer? Mijn persoonlijke favoriet is de Vier Jaargetijden, maar ook bij Bella Roma, de Italiaan, kun je goedkoop en lekker eten.

Absoluut een aanrader!
Kijk voor meer informatie over het Festijn op de website >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

2 reacties

 1. Mandy

  10 december 2013 at 14:57

  Jaaaa dit vind ik zo’n leuk festival!
  Ik ben al een paar keer geweest voor het ultieme kerstgevoel. Dit jaar ben ik niet in Nederland, maar volgend jaar ga ik zéker weer.

 2. Daphne

  10 december 2013 at 23:10

  Hier zou ik graag nog eens heen gaan :). Laatst voor het eerst kennis gemaakt met Deventer en idd vooral het Bergkwartier is een leuk deel van de stad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *