Het geheim van mijn moeder

Door  |  0 reacties

Het boek Het geheim van mijn moeder neemt je mee in de wereld van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een wereld waarin er mensen zijn die hun ogen sluiten voor de gruwelijkheden, maar ook dappere mensen die zich in het geheim verzetten. 

Je went nooit aan de angst. Hij duikt op uit het niets, terwijl je loopt, eet, slaapt. En toch ga je door, want je kunt niet anders. Bijna iedereen heeft wel een familielid of vriend verloren door de oorlog

Over ‘Het geheim van mijn moeder’

Het huwelijks van de Poolse Francizka en haar man loopt stuk, wanneer ze besluit dat ze niet samen wil zijn met een Nazi-sympathisant. Zij, haar achttienjarige zoon Damian en haar zestienjarige dochter Helena besluiten van Duitsland terug te verhuizen naar Polen.

Ze komen te wonen in een klein dorpje, dat later, wanneer polen in tweeën wordt gesplitst, aan de Russische kant ligt. Het duurt echter niet lang voordat de Duitsers komen, en Joden moeten beginnen met het dragen van een ster.

Francizka neemt een dapper besluit: als een twee verschillende gezinnen haar hulp vragen, besluit ze hen in huis te nemen. In de varkensschuur en de vliering. Daarnaast biedt ze ook onderdak aan een Duitse soldaat die niemand wil vermoorden.

Uiteindelijk blijken de levens van twee families en de Duitser meer vervlochten dan verwacht…

Wat wij vonden van ‘Het geheim van mijn moeder’

Een mooi boek. Het is niet te overdreven geschreven, niet te dramatisch, maar wel spannend. De verbindingen tussen de gezinnen zijn subtiel, wat zorgt voor een aantal ‘oh zo zit het!’ momenten.

Het is een vrij dun boek (172 bladzijden) en de hoofdstukken zijn kort, soms één bladzijde, waardoor je het snel wegleest. Aan de andere kant ook  jammer dat het zo kort is, wij hadden graag meer gelezen over de soldaat en de Joodse families!

Wat anderen vonden van ‘Het geheim van mijn moeder’

  • Ako.nl: “Een overrompelend en indrukwekkend verhaal over de uitzonderlijke kracht van moed en liefde.”
  • Bruna.nl: “In heel korte hoofdstukjes wordt in een sobere, beschouwende, stijl aan deze heldendaad vorm gegeven. Het waargebeurde verhaal is een ode aan Franciszka. “

Bestel dit boek voor € 15,- op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *