Tussen dip & droom

Door  |  0 reacties

Soms zit het leven tegen. Wat er ook aan de hand is, de vervelende gedachten die erbij horen helpen je niet echt vooruit. Tussen dip & droom kan dit wel doen, juist door het vervangen van die gedachten! 

Stel er gaat iets niet goed  op je werk, je verknoeit iets helemaal. Daardoor denk je dingen als ‘Ik kan ook niets goed’, ‘Ze vinden me vast stom’ en ‘Ik zal nooit iets bereiken’, met als gevolg dat je je alleen maar slechter voelt. Herkenbaar? Bij een dip zijn deze gedachten gevormd tot een patroon, een leefregel, en het boek Tussen dip en droom wil deze patronen tegengaan.

Met dit boek ga je begrijpen waar dips vandaan komen en, belangrijker, hoe je los kunt komen van je hinderlijke leefregels. Door te fantaseren of te dagdromen krijg je meer grip op jezelf en je gevoelens.

Het idee achter ‘Tussen dip & droom’

Tussen dip & droom is gebaseerd op de principes van cognitieve gedragstherapie. Dat komt op het volgende neer: jouw gedachten bepalen voor een groot deel hoe je je voelt. Mensen met wie het niet goed gaat, denken vaak dingen waar ze geen baat bij hebben. Door middel van cognitieve gedragstherapie worden de negatieve gedachten opgespoord en vervangen door functionelere gedachten.

Neem het voorbeeld van iets fout doen op je werk. Je onhandige gedachte is dan: ‘Ik doe iets verkeerd, dus ik kan niets goed’. Gevolg daarvan is dat je je verdrietig en stom voelt. In een therapiesessie zou men proberen die gedachte te vervangen met een betere gedachte, zoals bijvoorbeeld: ‘Ik heb iets verkeerds gedaan, maar er zijn ook een heleboel dingen die ik wel goed doe.’

Het toffe van cognitieve gedragstherapie is dat het werkt. Onderzoek naar deze behandelingen toont dat keer op keer aan. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor een heleboel trainingen, cursussen en therapieën, omdat het vrij eenvoudig kan worden aangeleerd en de effecten goed zijn.

Voor wie is ‘Tussen dip & droom’?

Moet je nu per se depressief of angstig zijn om dit boek te kunnen lezen? Nee, uiteraard niet. Iedereen heeft wel eens dat het niet zo goed gaat. Een dip hebben is niet uitzonderlijk of raar, maar wel vervelend. Daarom kan dit boekje erg handig zijn!

Aan de hand van grappige opdrachtjes en begeleidende teksten probeert Tussen dip & droom jouw onhandige gedachten op te sporen, te kijken welke leefregels je hanteert en die te vervangen door een nieuwe leefregel. Die nieuwe leefregel moet ervoor zorgen dat je niet in een dip raakt, maar er juist uitkomt.

Mocht je echt last hebben en gaan de klachten niet weg na het lezen van Tussen dip & droom, dan is het natuurlijk altijd verstandig om even naar de huisarts te gaan, die kan je doorverwijzen naar een hulpverlener.

Wat wij vonden van ‘Tussen dip & droom’

Tussen dip & droomTof! Het eerste wat opvalt is de leuke vormgeving: er staan veel toepasselijke quotes in het boek (altijd goed!) en het kleurgebruik is mooi en overzichtelijk. Ook komen er interessante psychologische concepten langs, die op een begrijpelijke manier worden uitgelegd. Zijn er nog andere pluspunten? Jazeker! Een kleine opsomming:

  • Niet te lastig, maar ook zeker niet te makkelijk
  • Leuke opdrachtjes
  • Verhalen van mensen die in een dip zitten of zaten
  • Vlot te lezen
  • Mooie illustraties

Echt een aanrader voor mensen die in een dipje zitten, hun kijk op de wereld willen veranderen of geïnteresseerd zijn in psychologie in de praktijk.

Deze week nog beginnen aan het zoeken van balans?
Bestel dit boek voor € 18,99 op Bol.com >> 

Voor de review van ‘Tussen dip & droom’ werd een exemplaar beschikbaar gesteld door de uitgever.

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *