Een jaar offline

Door  |  0 reacties

Bram van Montfoort (26) is internetverslaafd. Vindt hij zelf. De hele dag door is hij online. “Ik sta op met internet. Ik ga slapen met internet.” Sounds familiar?

Hij neemt een drastisch besluit: heel 2012 gaat hij offline. Geen mobiele telefoon of internet én hij mag anderen niet vragen iets voor hem te doen via een mobieltje of internet. Over zijn belevenissen dat jaar heeft hij nu een boek geschreven: Een jaar offline.

Een jaar offline?

Ik ben benieuwd. Nee, ik ben ongelofelijk nieuwsgierig. Hoe gaat hij het aanpakken? Zelf zit ik behoorlijk veel op internet en ik vind dat ik al aan het minderen ben. Maar een heel jaar offline?

Ik vlieg dan ook door de eerste dertig pagina’s heen. Het begin leest als een achtbaan, mede door de afwisseling van lettertypes en zeker ook doordat zijn beste vriend hem opzadelt met twaalf opdrachten, maar dan leg ik het weg. Die afwisseling kan ook te veel zijn.

Als ik het Een jaar offline vervolgens weer pak, lees ik rustig tot en met het einde. Dat achtbaan gevoel ben ik kwijt en wat ik overhoud zijn zowel irritatie als vrolijkheid.

Offline survivaltips

Een jaar offline, Bram MontfoortVan Montfoort schrijft onverbloemd wat het betekent om niet online te zijn. Hij heeft geen idee van feestjes, weet niet wat zijn vrienden bezig houdt, waar ze zijn of met wie. Hij ondervindt het gemak van internet pas goed, door er geen gebruik meer van te maken. En hij leert. Over onder meer een vaste telefoon en over (handgeschreven) brieven.

Deze kennis deelt hij met zijn lezer via ‘offline survivaltips’ die als een rode draad door het boek lopen. En hier komt mijn irritatie naar boven. Van Montfoort is van de generatie die met internet is opgegroeid. Ik ben dat niet. Hij weet niet beter en dit jaar is voor hem absoluut een avontuur, want een vaste telefoon? Een antwoordapparaat of een typemachine? Bestaan die nog? En HOE spreek ik af zonder een sms te sturen?

Dat zijn vragen waar ik direct een antwoord op heb. Sterker nog, waar een deel van mijn leven, ik ben nu 41, nog mee te maken heeft gehad en met mij meer dan de helft van de huidige bevolking.

Doordenker

Is er alleen maar irritatie? Nee, zeker niet. Los daarvan heb ik mij namelijk prima vermaakt. Mede door de lay-out en de opdrachten. Zo’n creatieve beste vriend wens je iedereen, on- of offline toe.

Een jaar offline leest vlot en makkelijk weg en bij tijd en wijle heb ik ook hard gelachen om zijn gestuntel. Door het lezen van dit boek ben ik echter ook gaan nadenken over mijn eigen internetgebruik. Dat alleen maakt dit boek tot meer dan alleen vermaak.

Gek. Ik had verwacht dat er iets speciaals zou gebeuren met de jaarwisseling, het magische moment dat ik offline zou gaan, maar alles is behoorlijk hetzelfde.

Zijn eigen conclusie staat al in het begin van Een jaar offline. Ook zonder hem online, draait de wereld wel door. In the end heeft hij met name rust gekregen en daarom gebruikt hij tegenwoordig internet met beleid “Geen overdaad, maar ook geen gebrek”. Is dat een cliché of een doordenker?

Koop het boek bij Bol.com & oordeel zelf >>

Voor de review van ‘Een jaar offline’ werd een exemplaar beschikbaar gesteld door de uitgever.

Reacties

Tanja (42) woont samen met Oskar en kat PLUK in Haarlem. Ze wordt blij van alle seizoenen, schrijven, wandelen en foto's maken. Social media vindt ze de beste uitvinding ever en wat dat over haar zegt, leert ze nu op de Open Universiteit bij de studie psychologie. Ze is een regenboogmaker in wording en leeft volgens de stelregel Don't grow up, it's a trap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *