The Bullet Journal: overzicht in je eigen chaos

Door  |  1 reactie

Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen, maar een overzicht hebben ho maar! Herken jij dit? Dat jouw agenda uitpuilt en je smartphone overloopt van de notities? Dan is The Bullet Journal-systeem misschien iets voor jou.

The Bullet Journal: wat is het?

Een analoge manier – jawel met pen en papier – om al je taken, notities, post-it briefjes, gekrabbel en online lijstjes te bundelen en overzichtelijk in een schrift of notitieboek te plaatsen.

Voor wie is het?

Voor iedereen die overal en altijd krabbels plaatst, to-do memo’s plakt, taken in zijn on- en offline agenda noteert, een kalender op kantoor, in de keuken en op de wc heeft hangen met niet-te-vergeten-te-doen dingen en die behoefte heeft aan 1 boekje, schrift of manier om alles bij te houden. Of voor als je je herkent in deze tekst:

For those who feel there are few platforms as powerful as the blank paper page.

Hoe werkt The Bullet Journal?

The Bullet Journal werkt volgens het principe van ‘Rapid Logging’. Kort en bondig noteren in een schrift, zodat je overzicht, ruimte en tijd krijgt. Van bezig zijn naar productief zijn. Verder maak je gebruik van een index, zodat je ook hier weer in een oogopslag ziet waar je wat hebt staan.

Taken noteer je achter een vierkante checkbox – die je afvinkt als de taak is volbracht. Notities krijgen bolletjes en evenementen een lege cirkel. Bij de belangrijkste plaats je een sterretje. Easy does it!

Conclusie

Zelf heb ik wel tien verschillende plaatsen en manieren die mij moeten helpen te onthouden wat ik wanneer en waarom moet doen. Heb ik overzicht zo? Ja en nee. Ja, want ik weet wat ik moet doen. Nee, want ik moet wel onthouden waar ik wat noteer en consequent daarin zijn.

The Bullet Journal kan voor mij een uitkomst zijn en zoals bij zoveel geldt ook hier: uitproberen. Laat dat nou precies zijn wat ik ga doen! En over twee maanden laat ik jullie weten hoe het is gegaan. Nog leuker als jij met mij meedoet. Kunnen we die taak gelijk in ons notitieboek opschrijven. Deal?

Reacties

Tanja (42) woont samen met Oskar en kat PLUK in Haarlem. Ze wordt blij van alle seizoenen, schrijven, wandelen en foto's maken. Social media vindt ze de beste uitvinding ever en wat dat over haar zegt, leert ze nu op de Open Universiteit bij de studie psychologie. Ze is een regenboogmaker in wording en leeft volgens de stelregel Don't grow up, it's a trap!

1 reactie

  1. Femke

    25 januari 2014 at 22:49

    Deze methode heb ik al een paar keer voorbij zien komen op het internet en ik ga het echt een keer proberen haha, ook al vind ik het er nog wel steeds wat ingewikkeld uitzien haha.

    liefs,
    Femke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *