Thirteen Reasons Why

Door  |  0 reacties

Als Clay thuiskomt van een normale schooldag, vindt hij een doos met cassettebandjes voor zijn deur. Hij stopt ze in een speler en hoort… de stem van een meisje dat er niet meer is. Hannah Bakker heeft een aantal dagen eerder zelfmoord gepleegd. Zoals de titel zegt, had ze dertien redenen voor haar daad, Thirteen reasons why.

Over ‘Thirteen reasons why’

Hannah’s dertien redenen bestaan uit personen die een rol hebben gespeeld in haar  leven. Ze staan allemaal op een lijst, en iedereen op die lijst krijgt de cassettes. Hannah zelf heeft de cassettes opgenomen en ze legt uit wat elke persoon met haar dood te maken heeft:

“Ik hoop dat je goed zit, want ik ga je zo mijn levensverhaal vertellen. Of preciezer gezegd: waarom er een eind kwam aan mijn leven. En als je naar deze cassettes zit te luisteren, ben jij een van de redenen. Zwijgen als het graf, dat is toch het gezegde? Tja, ik lig er nog net niet in.”

Clay is stomverbaasd. Ja, Hannah was een collega van hem en hij was al een lange tijd smoorverliefd op haar, maar verder kende hij haar helemaal niet zo goed. Laat staan dat hij ooit wat gemeens tegen haar had gezegd. Gefrustreerd en verdrietig begint hij dan ook te luisteren, en hij stopt niet tot hij alle bandjes heeft afgespeeld.

Wat wij vonden van ‘Thirteen reasons why’Thirteen Reasons Why

De opbouw van het boek maakt dat je wilt doorlezen. Het is spannend. Waarom staat Clay op de lijst? Wat heeft hij fout gedaan? En wat zorgde ervoor dat Hannah uiteindelijk zelfmoord pleegde? Hannah dreigt ook regelmatig: “Stuur de tapes door, anders komen er voor iedereen toegankelijke kopieën vrij, en sommigen van de mensen op de lijst zullen daar echt niet blij mee zijn.” Wat hebben zij dan precies gedaan?

Het verhaal wisselt steeds van perspectief: soms is Hannah aan het woord, soms Clay. Dat houdt het levendig.  Toch mist er iets aan Thirteen reasons why. Na een tijd denken kwam ik tot de conclusie: het boek raakt niet echt. Zelfmoord is een wanhoopsdaad, maar de wanhoop voel je maar heel zelden door het verhaal heen. Hannah komt eerder apathisch over dan verdrietig, misschien omdat haar karakter alleen naar voren komt via de cassettes en dus weinig diepte krijgt. Begrijp me niet verkeerd, het was een leuk boek om te lezen, maar dat is deels ook het probleem: het was LEUK om te lezen. Klopt dat wel helemaal?

Wat anderen vonden van ‘Thirteen reasons why’

  • Youngadultbooks.nl: “Thirteen reasons why is een emotionele speurtocht naar de waarheid. Een pittig, maar goed geschreven verhaal over zelfmoord, schuld en de consequenties van je daden.”
  • Cultuurbewust.nl: “Het boek is spannend omdat je als lezer wilt weten of Clay schuldig is of dat hij eigenlijk niet thuishoort in het rijtje van mensen die de tapes ontvangt.”
  • Boekentip.nl: “Het concept is in zijn eenvoud en realisme zo indrukwekkend dat ik dit boek een absolute aanrader vind.”

Bestel ‘Thirteen reasons why’ (in het Nederlands!) voor €17,95 op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *