De jongen die zijn vader zocht

Door  |  0 reacties

In De jongen die zijn vader zocht wordt Alfie vijf jaar op de dag dat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader meldt zich vrijwillig aan bij het leger en vertrekt richting Frankrijk. Na een aantal brieven vanuit het front, wordt het stil…

Vier jaar later is Alfie het zat dat iedereen zegt dat z’n vader op geheime missie is en dat hij daarom nooit meer naar huis schrijft. Hij gelooft er helemaal niks van. Het wordt tijd voor Alfie’s eigen, geheime missie: zorgen dat alles weer normaal wordt.

De jongen die zijn vader zocht

De Jongen Die Zijn Vader ZochtAlfie verdient dagelijks wat geld op Kings’s Cross Station als schoenpoetser. Hier ontdekt hij, door een samenloop van omstandigheden, waar z’n vader werkelijk is, en hij besluit hem op te zoeken.

Als volwassen lezer wordt het vrij snel duidelijk wat er met Alfie’s vader aan de hand is: hij ligt in een ziekenhuis, maar hij is nergens gewond. De mensen in dit ziekenhuis praten in zichzelf, lachen ineens heel hard en ze zijn vooral erg verward en bang. Alfie’s vader heeft een oorlogstrauma.

Om deze vreselijke aandoening te zien door de ogen van een negenjarige jongen is bijzonder. Het werkt ook luchtig: “Hoezo ligt m’n vader in een ziekenhuis? Hij heeft allebei z’n benen toch nog? Hop, naar huis ermee! Daar wordt-ie vast weer snel de oude.” Maar is het zo gemakkelijk als dat Alfie denkt?

De jongen in de gestreepte pyjama

Schrijver John Boyne brak door met zijn hartverscheurende boek De jongen in de gestreepte pyjama – dat later ook succesvol is verfilmd. De jongen die zijn vader zocht heeft veel gelijkenissen met deze bestseller. De titels lijken op elkaar (wat trouwens in het Engels niet het geval is), beiden boeken spelen zich af in een oorlog en zijn geschreven vanuit het perspectief van een negenjarige jongen.

De grootste overeenkomst met De jongen in de gestreepte pyjama is het wederom simpele, maar prachtige taalgebruik. De jongen die zijn vader zocht is een oorlogsboek, zonder te veel in (oorlog)details te treden en zonder ooit te zwaar te worden. John Boyne heeft weer een must read afgeleverd!

Bestel dit boek bij Bol.com >>
(ook verkrijgbaar als e-book)

Reacties

Kristel (29 jaar) reist, festivalt, leest, danst, kijkt films, kookt en schrijft. Ze kan niet kiezen tussen print en online of tussen schrijven en vormgeven en doet daarom van alles wat. Het allerliefst reist ze de hele wereld over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *