Appelplukdagen: zelf appels plukken

Door  |  0 reacties

Ben jij nieuwsgierig naar appelbomen, hoe appels geplukt worden en wat er daarna allemaal mee gebeurd? Kom naar de Appelplukdagen en stel je vragen. Of nog leuker: pluk zelf appels!

Wereldberoemd fruit

De appel is misschien wel het meest besproken fruit dat er is. Denk maar eens aan Adam en Eva en de appel. Of de vele uitspraken waarin het woord appel gebruikt wordt: “De appel valt niet ver van de boom”, “Ik heb met hem nog een appeltje te schillen”, “Je moet geen appels met peren vergelijken”, “Appeltje eitje”.

En dan natuurlijk de veelgehoorde, vooral bij de tandarts, “Snoep verstandig eet een appel”. Een punt had hij wel, appels zijn gezond. Een appel is een prima tussendoortje of aanvulling op bijvoorbeeld je ontbijt of lunch. Er zitten weinig calorieën in maar boordevol vitaminen B en C. Ook zijn appels rijk aan anti-oxidanten en vezels. Wist je dat de meeste vitaminen in de schil van de appel zitten? Het is dus eigenlijk zonde om een appel te schillen. Maar: was hem wel altijd goed voordat je er een hap uit neemt. Zo voorkom je dat je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil ook opeet.

Waar appels nu eigenlijk vandaan komen blijft onzeker. Op dit moment zouden er zeker zo’n 5.000 appelrassen bestaan en wordt er gezegd dat appels al in 10.000 voor Christus in Europa verzameld werden. Vandaag de dag komen er nog steeds nieuwe appelsoorten bij.

Wat weet jij van deze appelsoorten? Kom jij verder dan Golden Delicious en Elstar? En weet je überhaupt wel de herkomst van de appels die je bij de plaatselijke supermarkt koopt? Komen ze bij de teler om de hoek vandaan of worden ze vanuit Spanje overgevlogen?

Zelf appels plukken op de Appelplukdagen

Ben jij nieuwsgierig naar appelbomen, hoe appels geplukt worden en wat er daarna allemaal mee gebeurd? Dan is er leuk nieuws: op zaterdag 6 en op zaterdag 13 september stellen tientallen fruitteeltbedrijven in Nederland hun bedrijf open.

Op deze Appelplukdagen kun je een bezoekje brengen aan een echte fruitteler, zelf appels plukken, demonstraties bijwonen en een rondwandeling door de boomgaard maken.

3 zalige appel-inspiratie

Ben jij van plan zelf appels te gaan plukken op de Appelplukdagen? Dan kun je deze inspiratie voor heerlijke appelgerechten vast goed gebruiken.

  • Oma’s appeltaart. Koffie met appeltaart is een oer-Hollands gebruik. De originele appeltaart wordt in de volksmond vaak ook wel oma’s appeltaart genoemd. En Pien (van de Pan van Pien) legt je uit hoe je deze maakt.
  • Zelfgemaakte appelmoes. Appelmoes kun je in een potje kopen, maar veel oma’s maken het nog steeds zelf. In een potje appelmoes zitten vaak veel onnodig toegevoegde suikers. Terwijl je net zo goed zelf appelmoes kunt maken, en het is nog leuk ook! Op Hoedoe.nl lees je hoe je dit doet.
  • Appel met kaneel. Appel met kaneel is een fijn tussendoortje of een gezond toetje. Maak de appel met kaneel warm in de oven en je hebt een heerlijk hapje.

Meer informatie over de Appelplukdagen? Kijk op de website >>

Reacties

Like & Love (it!) haalt voor jou dagelijks de krenten uit het pap. En scheidt het koren van het kaf. Wat mag je niet missen op het wereldwijde web? Waar moet je je zuurverdiende loon aan besteden? Wat moet je echt nog doen voor je doodgaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *