Borgen: kijkje in de wereld van achterkamertjespolitiek

Door  |  0 reacties

Waarheidsgetrouw, prachtig gefilmd, boeiend maar vooral: verslavend. We wisten al dat Scandinavisch design een plekje in je woning verdient, maar ook deze Scandinavische serie mag in je kast niet ontbreken.

Seizoen 1

Borgen kleine afbeeldingIn tien afleveringen verandert Brigitte Nyborg – de eerste vrouwelijke premier van Denemarken – van een sympathieke, warm menselijke politica vol idealen in een afstandelijk en berekend regeringshoofd. Ze moet als eerste vrouwelijke premier van Denemarken beslissingen nemen die van invloed zijn op het hele land, en werkt daardoor bijna dag en nacht. Dit heeft natuurlijk consequenties voor haar privé-leven.

We zien dan ook hoe ze probeert haar huwelijk te redden en haar aandacht te verdelen over werk, man en kinderen. Daarnaast krijgen we mee hoe politiek en journalistiek met elkaar verweven zijn, en wat voor rol macht in de politiek speelt. De mediawereld is op zoek naar primeurs, met de strijd om kijkcijfers op één. Zodoende doet journalist Fønsmark alles om de sappigste nieuwtjes uit de politieke wereld als eerste op de buis te krijgen en vallen er rake klappen binnen de politiek.

Seizoen 2

In het eerste seizoen is te zien hoe het premierschap van Brigitte Nyborg impact heeft op haar privéleven en haar gezin. De dingen die ze in het eerste seizoen doormaakt zijn al redelijk heftig, maar in het tweede seizoen gaat het nog een stapje verder.

De media legt een nog zwaardere druk op haar partij en coalitie. Ook worden er vuile politieke spelletjes gespeeld om haar het leven zuur te maken. Brigitte zal hier zelf ook in mee moeten draaien om te blijven zitten als premier. De focus ligt vooral op de strijd tussen de centraal-rechts liberale, conservatieve partij van Brigitte, versus de groenen, een soort socialistische volkspartij á la het SP.

Seizoen twee vervolgt het verhaal van seizoen een, en als serieliefhebber waren we natuurlijk razend benieuwd hoe deze serie zich zou ontwikkelen in het tweede seizoen. Het is net een tikkeltje scherper dan het vorige seizoen en de politieke keuzes van Brigitte worden ook zichtbaar in haar persoonlijke leven, onder andere in de hervorming van de gezondheidszorg. Dit maakt het allemaal net wat realistischer, en je gaat je afvragen hoe mensen als Rutte hun keuzes in het persoonlijk leven merken.

Seizoen 3

In Borgen 3 zien we een andere Birgitte Nyborg dan de idealistische premier uit de seizoenen 1 en 2. We zijn opeens tweeënhalf jaar verder in het verhaal. Birgitte heeft de politiek verlaten en geeft nu succesvol lezingen over de hele wereld, en heeft een relatie met een Engelse architect. Intussen is haar vroegere partij – onder een nieuwe leider – een meer conservatieve richting ingeslagen. Deze ideologische verandering laat Nyborg niet onberoerd. Ze maakt een rigoureuze beslissing: ze keert terug in de politiek, en begint een eigen partij.

Wat vinden wij van de serie Borgen?

Verslavend! Door de verschillende perspectieven wordt voor genoeg afwisseling gezorgd en de relatie tussen politiek en media is boeiend. Het acteerwerk van de Denen is geloofwaardig en brengt de serie tot een hoog niveau. We verbaasden ons erover dat politiek zo boeiend en spannend kan zijn! Waar iedereen in Nederland begint te zuchten bij een debat, ga je bij de serie Borgen juist op het puntje van je stoel zitten. Terwijl het écht over serieuze zaken gaat en niet alleen maar geromantiseerd is. En die personages… wauw. Echt kijken dus!

Zelf de serie toevoegen aan je boekenkast? Voor € 59,99 heb je de complete serie >>

Reacties

Willemijn (26) is een levensgenieter, wordt blij van kleine dingen en werkt als freelancer voor diverse opdrachtgevers. Ze is geïnteresseerd in kunst & cultuur, design en eten. Minstens één keer per jaar maakt ze een verre reis en de wenslijst van plekken waar ze geweest wil zijn wordt er niet korter op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *