Original Unverpackt: supermarkt zonder verpakkingen in Berlijn

Door  |  0 reacties

Rijst afwegen in een zelf meegebrachte pot en tomaten in een herbruikbaar netje. In Berlijn opende enkele weken geleden een supermarkt zonder verpakkingen: geen van hun producten is ingepakt. Crowdfunding leverde al binnen één dag genoeg geld op om de zaak op te starten.

Onverpakte boodschappen: waarom?

Sara Wolf (30) en Milena Glimbovski (24) maakten op 2 mei hun idee bekend via social media en vroegen op die manier leningen aan mensen opdat ze kunnen opstarten met hun ‘supermarkt zonder verpakkingen’ in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Binnen 1 dag was het benodigde startkapitaal van € 20.000,- al toegezegd door sympathisanten.

Sara en Milena willen de strijd aangaan met de stapels plastic die dagelijks de vuilnisbak in gaan. Melk in grote plastic jerrycans, yoghurt of tomaatjes in plastic emmers. Muesli en sausjes zijn dubbel verpakt in een zakje met daar omheen een doos. Sommige koekjes zelfs driedubbel: in een plastic bakje, met daaromheen een plastic zakje en daar weer omheen een kartonnen doos, dit kon volgens Sara en Milena anders.

Hoe werkt het?

In de supermarkt worden droogwaren (meel, suiker, muesli, erwten, noten, noedels en thee) in grote dozen aangeboden. Met een schep kunnen klanten een zelf meegebrachte of geleende doos, zak of container vullen. Zuivel, zoals boter en kaas worden – net als vroeger – in de gewenste hoeveelheid afgesneden voor de klant of zelf ingeschonken in meegenomen kannen. De klanten kunnen zelf meegenomen verpakkingen gebruiken of ter plekke herbruikbaar verpakkingsmateriaal kopen of lenen.

Het ontbreken van verpakkingsmateriaal, maar ook het afwegen naar behoefte, zal naar verwachting bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling.

Kun je alles in deze supermarkt zonder verpakkingen krijgen?

Nou, bijna alles! Voor bepaalde producten moet nog een oplossing gezocht worden. Wijn en wodka kun je in de winkel zelf tappen, maar bier… dat is lastiger. Voor tandpasta hebben de twee een slimme oplossing gevonden: tabletten. Nu moeten ze nog iets bedenken voor het ingewikkelde dossier ‘wc-papier’. De winkel probeert wel een volledig assortiment aan te bieden en blijft in ontwikkeling.

Wil je meer weten? Bezoek de website >>

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=W3Gu4qTvbJU&w=660&h=371]

Reacties

Willemijn (26) is een levensgenieter, wordt blij van kleine dingen en werkt als freelancer voor diverse opdrachtgevers. Ze is geïnteresseerd in kunst & cultuur, design en eten. Minstens één keer per jaar maakt ze een verre reis en de wenslijst van plekken waar ze geweest wil zijn wordt er niet korter op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *