Fairphone: een stap in de goede richting

Door  |  0 reacties

Goed, dit onderwerp heeft eigenlijk geen introductie nodig. Een mobiel heeft iedereen, en er gaat geen dag voorbij dat er niet in de kranten word gesproken over duurzaamheid. En dus heeft het bedrijf Fairphone de eerste telefoon geproduceerd die stil staat bij de grondstoffen, productie, distributie en recycling van de smartphone.

Hoe is de Fairphone ontstaan?

De Fairphone is het resultaat van een Amsterdams initiatief dat begon in 2010 met een project om mensen bewust te maken over conflictmineralen die in elektronica worden gebruikt. Veel van ons zo dierbare smartphones bevatten mineralen die gewonnen zijn in conflictgebieden in derde wereldlanden; mineralen waarvan de opbrengt wordt gebruikt om oorlogen mee te financieren.De campagne duurde zo’n 2 jaar. Toen besloten de oprichters dat de enige manier om inzicht te bieden in deze complexe productieketen zelf een smartphone maken was.

Het doel van de Fairphone?

Wat de makers beoogden bij het een maken van de Fairphone? Ze wilden een smartphone maken waarbij zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan mensen en onze planeet. Een ander doel is: meer openheid creëren in een anders zo gesloten smartphonewereld. Transparantie staat bij Fairphone dan ook hoog in het vaandel. Op de website proberen ze zo open mogelijk te zijn over het hele productieproces van de Fairphone. Ze vertellen welke materialen ze gebruiken, waar deze vandaan komen, wie de leveranciers zijn en ze verantwoorden zich voor bijna iedere euro die je voor een Fairphone betaalt.

Hoezo een stap in de goede richting?

Het schijnt op dit moment onmogelijk te zijn om een telefoon te maken die honderd procent eerlijk en duurzaam is, maar Fairphone wil graag een eerste stap in de goede richting zetten. Gepoogd is om mineralen, zoals tantaliet uit het erts coltan, zo eerlijk mogelijk te verwerven en in het apparaat te verwerken. De telefoon wordt in China geproduceerd, maar deze fabriek moest dan wel bereid zijn om het productieproces fair te maken. Tevens richtte FairPhone een arbeidersfonds op, omdat een vakbond in China verboden is.

Deze duurzame eerste stap blijkt ook uit het design, de telefoon heeft namelijk de optie om twee simkaarten in je toestel te plaatsen. Dit betekent dat je geen aparte werk en privé telefoon meer hoeft te hebben, want een duurzame besparing is. Daarnaast worden er niet automatisch een oplader en oordopjes bij je telefoon geleverd, maar gaat Fairphone er van uit dat je die thuis nog wel hebt liggen. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je deze accessoires er uiteraard wel bij bestellen.

Wat kost de fairphone?

Voor € 325,- krijg je een redelijk goede smartphone uit het midden-segment. Want slecht is de Fairphone niet. Het toestel is stevig, redelijk snel en heeft een prettig formaat. Het scherm heeft een redelijke scherpte en mooie kleuren. Andere pluspunten zijn dual sim, 16 GB opslaggeheugen, uit te breiden met een micro-SD-kaart en de batterij is te vervangen. Door het kopen van de fairphone steun je een beweging, een gedachtegoed, die streeft naar een eerlijkere en transparantere smartphone-economie.

Enthousiast geworden over deze duurzame telefoon? Kijk op www.fairphone.com >>

Reacties

Willemijn (26) is een levensgenieter, wordt blij van kleine dingen en werkt als freelancer voor diverse opdrachtgevers. Ze is geïnteresseerd in kunst & cultuur, design en eten. Minstens één keer per jaar maakt ze een verre reis en de wenslijst van plekken waar ze geweest wil zijn wordt er niet korter op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *