Briljant boek: Lekker Nederlands

Door  |  1 reactie

Van tevoren wil ik alvast m’n excuses aanbieden, want dit wordt niet een heel objectieve recensie… Want wát houd ik veel van het boek Lekker Nederlands. Ik was al groot fan van de blog Stuff Dutch People Like en dit boek is een Nederlandse verzameling van hun allerleukste blogposts, en nog veel meer!

Waarom ik niet heel objectief ben? Ik heb over de halve wereld gereisd, mijn broer en zus zijn in Australië geboren, mijn zwager komt uit Syrië, m’n vriendin is getrouwd met een Roemeen en mijn vriend is een Oostenrijker… Je zou dus kunnen zeggen dat ik redelijk multicultureel ben ingesteld! En dat maakt het lezen van Lekker Nederlands zo ontzettend herkenbaar én hilarisch.

Stuff Dutch People Like

Eerst was er dus de Engelstalige blog Stuff Dutch People Like (SPDL). Dat ik niet de enige fan ben, blijkt wel aan de 209.000 likes (en still counting!) op Facebook. SDPL is gestart door de Canadese Colleen Geske, die sinds 2004 in Europa woont. In Nederland viel haar van alles op: hoe we ons gedragen, wat we eten, wat we zeggen, onze grappen… Haar blog hierover was gauw geboren en werd, opvallend genoeg, vooral door Nederlanders ontzettend gewaardeerd.

Vanuit de vele positieve reacties kwam steeds vaker het verzoek om een boek van de leukste blogs te maken. Het Engelse boek Stuff Dutch People Like kwam in 2013 uit, en werd direct een hit. Maar Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn als ze niet óók een boek in hun eigen taal willen hebben. En dus staat nu ook het geweldige Lekker Nederlands in m’n boekenkast.

Lekker Nederlands

Boek-Lekker-Nederlands Het boek beschrijft allerlei hilarische, ongemakkelijke en vooral herkenbare eigenschappen van Nederlanders. Zoals Colleen zelf zegt: het is een studie van alles wat oranje is. Zo is het fascinerend dat Nederlanders al telefonerend, met 2,5 kinderen, zes boodschappentassen, een televisie en een matras op een fiets zonder versnellingen kunnen balanceren – bij wijze van dan.

Maar de fiets is lang niet het enige, super-Nederlandse! Wat dacht je bijvoorbeeld van het woord ‘lekker’? We gebruiken het o.a. voor eten, de zon of ’n dagje vrij. Natuurlijk komen ook voor ons alledaagse zaken aan bod: hagelslag, praten over het weer, Sinterklaas, gezelligheid, schaatsen, Duitsers-moppen.

Maar wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van (veel!) haargel ook heel Hollands is? Of het zwaaien naast je wang als je iets lekker vindt? En wat dacht je van iedereen feliciteren op een verjaardag, rode broeken of neuspeuteren?

Lekker Nederlands is dus ook nog eens leerzaam. Je pakt het er gemakkelijk even bij voor wat leuke feitjes en cijfers, of om hard te lachen om jezelf en je medelander. Tel daarbij op dat Lekker Nederlands supergrappig geschreven is, en je hebt een ideaal cadeau te pakken dat iedereen kan waarderen!

Titel: Lekker Nederlands
Uitgever: Prometheus Bert Bakker
Prijs: € 12,50

Bekijk op bol.com
(of schaf de Engelse variant aan)

Voor deze review stelde de uitgever van het boek een exemplaar beschikbaar.

Reacties

Kristel (29 jaar) reist, festivalt, leest, danst, kijkt films, kookt en schrijft. Ze kan niet kiezen tussen print en online of tussen schrijven en vormgeven en doet daarom van alles wat. Het allerliefst reist ze de hele wereld over.

1 reactie

  1. Nederbuur

    18 oktober 2014 at 13:27

    fantastisch boek inderdaad! Maar Nederlanders zijn dan ook een volk waarover je kan blijven praten. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *