9x ultieme jankfilms

Door  |  2 reacties

Een avondje alleen voor de boeg? Kruip op de bank met een dekentje en film. Het liefst natuurlijk een jankfilm, want wat is er nu fijner dan een avondje snikken en snotteren en het zout van je tranen op je lippen voelen? We selecteerden voor jou de ultieme jankfilms.

Toegegeven: als het op huilen aankomt, ben ik misschien niet de beste graadmeter. Ik huil ook bij All you need is love en (ja echt waar!) Goede tijden, slechte tijden. Daarom vroeg ik voor dit artikel ook naar de ultieme jankfilms van onze andere redactieleden én onze Twitter-volgers. Een verzameling van alle inzendingen leidde tot de volgende negen ultieme jankfilms. Heb je de zakdoeken al klaar liggen?

9x ultieme jankfilms

Alles over deze ultieme jankfilms

1. Een van mijn favoriete jankfilms aller tijden, die ik al snotterend tijdens een vlucht van Nederland naar Amerika keek: My Sister’s Keeper. Deze film met Cameron Diaz vertelt het verhaal van twee zusjes. De oudste heeft leukemie en de jongste is geboren om als stamceldonor te dienen. Een uniek, en tranentrekkend, verhaal over de zussenliefde, vergaande moederliefde en een rotziekte.

2. Zakdoeken zijn ook zeker nodig bij The Green Mile met Tom Hanks, welke zich afspeelt in Louisiana tijdens de grote depressie van de jaren 1930. De film speelt zich af in een gevangenis, die de laatste plek is waar moordenaars en verkrachters op hun dood wachten. Die ze tegemoet lopen via een gang die bedekt is met groen linoleum, de gang naar de executieplek. Het is deze gevangenis waar Paul Edgecomb gevangenisbewaarder is, en waar John Coffey wacht op zijn executie. Maar Paul vraagt zich af of Coffey wel echt schuldig is?

3. De film die het meest naar voren kwam tijdens mijn onderzoek voor dit artikel: Marley & Me. Ik denk dat het met name de hondeneigenaren zijn die vertederd zijn door Marley’s rol in het liefhebbende gezin onder leiding van Owen Wilson & Jennifer Aniston. Maar ook als niet-hondeneigenaar kun je je zakdoeken beter bij de hand houden aan het einde van de film.

4. Tekenfilms alleen voor kinderen? No way! The Lion King is een tranentrekker voor jong en oud, waarbij iedereen op hetzelfde moment moet slikken, of nog erger keihard moet janken. Uitleg is overbodig toch?

5. The Fault in Our Stars (net uit op dvd) is een van de meest besproken films van vorig jaar. Menigeen verliet zonder droge ogen de bioscoopzaal na het zien van een van dé jankfilms van 2014. De film, naar het boek van John Green, vertelt het aangrijpende verhaal van Hazel en Gus, twee tieners. Hazel is ongeneeslijk ziek en tijdens een praatgroep voor kankerpatiënten ontmoet ze Gus. Er bloeit een bijzonder liefde op tussen de twee, gekenmerkt door cynische humor en een bijzondere kijk op de wereld.

6. Extremely Loud & Incredibly Close is een van de vele films die voortkwam uit 9/11, en als je het mij vraagt ook één van de beste. De film vertelt het verhaal van de 11-jarige Oskar Schell, een intelligente, vindingrijke jongen uit New York, wiens vader bij de aanslag op het WTC is omgekomen. Na zijn dood vind Oskar een sleutel tussen de bezittingen van zijn vader en gaat op zoek naar het bijbehorende slot. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een aantal bijzondere mensen met elk een eigen verhaal. Ieder van deze ontmoetingen brengt hem iets dichterbij de man die hem hielp zijn angst te overwinnen voor de luidruchtige, gevaarlijke wereld om hem heen.

7. Uiteraard mag ook The Notebook niet op onze lijst met ultieme jankfilms ontbreken, deze kun je wel 100x kijken. In deze film met Ryan Cosling draait alles om de liefde van Allie en Noah, vertelt vanuit het versleten dagboek van een doorleefde man. Hoeveel Allie & Noah ook van elkaar houden, onder druk van haar ouders verliezen ze elkaar uit het oog. Maar als Allie op het punt staat met de man die haar ouders wél goedkeurden te gaan trouwen, slaat de twijfel toe…

8. Een oorlogsfilm die je zonder twijfel naar je zakdoeken laat grijpen is The Boy in the Striped Pyjamas. Bruno, een onschuldig en naïef achtjarig jongetje, is rusteloos en verveelt zich in zijn nieuwe huis. Hij luistert niet naar zijn moeder en gaat op avontuur uit in het bos, terwijl zijn vader in het leger dient. Al snel ontmoet hij een jongen, en een verrassende vriendschap ontwikkelt zich. Maar wat als deze jongen bij het andere kamp hoort te blijken?

9. Net zo vertederend als de blonde labrador Marley is de hond Hachi. De film Hachi, waarin hij de hoofdrol speelt, is gebaseerd op een waar gebeurd Japans verhaal en laat zien hoe groot de loyaliteit van een hond naar diens baas is. Als diens baas Parker, die hem ooit verlaten op een treinstation aantrof en in huis nam, op een dag een hartaanval krijgt en nooit meer thuiskomt, blijft Hachi wachten. Dag na dag is hij precies op tijd terug op zijn vaste plekje bij het station, speurend naar zijn baasje, die hij ander altijd na het werk ophaalde…

En dit is nog een kleine selectie van de jankfilms waar je geen genoeg van kunt krijgen. Wat is jouw favoriete jankfilm, bij welke houd je het echt niet droog? Ik hoor het graag van je, dan sla ik vast een voorraad zakdoeken in.

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

2 reacties

  1. Bettie

    18 november 2014 at 21:08

    Dit zijn inderdaad de ideale huilfilms. Ik heb ze allemaal weleens gezien en heb bij alle films gehuild haha

  2. Annika

    29 november 2014 at 15:51

    The Notebook nog steeds niet gezien! Af en toe is het beste lekker zo’n jankfilm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *