Ghost Boy, het bijzondere verhaal van Martin Pistorius

Door  |  0 reacties

Mama keek me aan, haar ogen vol tranen. ‘Je moet dood’, zei ze langzaam, terwijl ze me aankeek. ‘Je moet dood.’ Toen ze die woorden uitsprak leek de rest van de wereld heel ver weg en keek ik nietsziend voor me uit toen ze overeind kwam en me in die stille kamer achterliet. Ik wilde graag doen wat ze van me verlangde. Ik verlangde ernaar dit leven te verlaten, want het horen van die woorden was meer dan ik kon verdragen.

Ghost Boy, een aangrijpende autobiografische roman van Martin Pistorius, een jongen die jarenlang in zijn eigen lichaam vastzat en zijn naasten niet kon laten blijken dat hij er wel degelijk nog was. Een roman om in één keer uit te lezen.

Als RTL Late Night geld zou krijgen voor elk boek dat ik kocht naar aanleiding van een interview in een van hun uitzendingen… Na ja, en niet alleen van mij dan, maar ze zouden een stukje rijker zijn. Ze weten schrijvers zo tot leven te brengen, een gezicht te geven, dat je het liefst meteen hun boek wilt lezen. Dat was ook zo met Ghost Boy. Nadat ik het bijzondere interview – via een spraakcomputer – met Martin had gehoord, wilde ik zijn verhaal lezen. Zo geschiedde…

Waar ‘Ghost Boy’ over gaat

Ghost Boy, Martin PristoriusMartin Pistorius, geboren in 1975 en opgegroeid in Zuid-Afrika. Anno 2015 is hij getrouwd, woonachtig in Engeland en werkzaam als auteur en webdesigner. Het klinkt normaal, maar het leven van Martin is allesbehalve dat; Martin communiceert via een spraakcomputer en is mindervalide.

Als jongen van 12 kreeg Martin een geheimzinnige groep. Binnen anderhalf jaar zat hij in een rolstoel en kon hij niet meer communiceren. Hij zag en hoorde alles, maar niemand merkte het. Je ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid. Artsen dachten dat Martin het cognitieve niveau had van een pasgeborene. Hij belandde in een verzorgingstehuis voor gehandicapten, waar hij steeds verder verwijderd raakte van de wereld. En dat niet alleen, hij werd er ook niet altijd goed behandeld. En dat kon hij niemand vertellen… Iedereen dacht dat Martin niet meer dan een kasplantje in een omhulsel was.

Na elf jaar ontdekte een therapeute dat Martin wel degelijk reageerde op prikkels. Zij schonk hem aandacht, bleef met hem praten, en hij ging communiceren met zijn ogen. Hij werd getest in een centrum en ook daar geloofde ze dat Martin meer kon communiceren dan iedereen lange dacht. Via symbolen en spraakcomputers kan hij zichzelf langzaam bevrijden uit de gevangenis waar hij altijd in zat. Met een doorzettingsvermogen waar je u tegen zegt.

Waarom je ‘Ghost Boy’ van Martin Pristorius moet lezen

Vanwege de levenskracht van Martin. Ik zeg altijd tegen mijn partner: “Als ik een kasplantje ben, trek dan de stekker er maar uit.” En hoewel ik volledig achter deze uitspraak sta, heb ik vol bewondering gekeken naar de kracht die Martin had om terug te vechten, om zichzelf nieuwe dingen eigen te maken. Hoe hij ondanks alles vol ambitie zat.

Met glinsterende ogen las ik tussen alle regels door het verdriet van zijn vader en moeder, wat mij aangreep, maar op een bijzondere manier: vol liefde voor hun zoon. Ik verslond het boek in één keer en bedacht me eens te meer hoe sterk wij mensen eigenlijk zijn. Al geloof ik wel dat Martin de overtreffende trap is… Lees het boek snel en kom er zelf achter wat een bijzondere man dit is. Eentje met humor overigens ook.

Titel: Ghost Boy
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Prijs: € 17,99

Bekijk Ghost Boy van Martin Pristorius op bol.com
(ook verkrijgbaar als e-book)

Voor deze review stelde de uitgever van het boek een exemplaar beschikbaar.

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.