TakeMeBag: weg met die stapels plastic tasjes!

Door  |  1 reactie

Het is een zin die we allemaal regelmatig te horen krijgen: “Wil je er een tasje bij?” In de supermarkt, na het afrekenen van dat nieuwe paar schoenen, in de boekwinkel… plastic tassen zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse winkels. Maar we hebben al die milieuvervuilende tasjes helemaal niet nodig! Het project TakeMeBag wil het bewustzijn rondom de verspilling vergroten en heeft verzamelpunten voor overtollige tasjes. Help jij ook mee?

Tassenbol

Het doel van TakeMeBag

Het doel van TakeMeBag is om de strijd aan te gaan met de verspilling van plastic tasjes. De organisatie wil dit bereiken door een soort open containers op diverse openbare locaties door heel het land te plaatsen, zoals in supermarkten, op scholen en in winkelcentra. Iedereen kan hier zelf overtollige plastic tassen in deponeren en iedereen die op dat moment een tasje nodig heeft kan er eentje uithalen. Simpel, goedkoop en effectief!

Handig om te weten: de organisatie gaat momenteel door een verandering heen om nog meer duurzaamheid te creëren, voorheen was dit initiatief bekend als de Tassenbol en ook deze variant kun je nog in het land vinden.

Het verbruik

Bijna iedereen herkent zichzelf wel in de volgende situatie: een kast vol met plastic tassen thuis, maar altijd met lege handen bij de kassa van de supermarkt staan. Toch maar weer een tasje aanschaffen…?

Niet zo gek dus dat er jaarlijks in Nederland ruim 1,5 miljard plastic tasjes over de toonbank gaan! Onderzoek van Onderzoeksbureau IVAM toonde al aan dat via TakeMeBag zo’n 184 miljoen tassen hergebruikt kunnen worden en zo de afvalverwijdering van maximaal 6,5 miljoen kilo plastic voorkomen kan worden.

Wat kun jij doen om TakeMeBag te helpen?

Verzamel je tasjes, ga op zoek naar de dichtstbijzijnde TakeMeBag en lever ze in, zo simpel is het! Helaas is er nog geen overzicht beschikbaar met waar de containers precies staan, maar bijna alle grote supermarkten doen al mee. Wil je nog meer betekenen? De initiatiefnemers van TakeMeBag zijn altijd op zoek naar nog meer supermarkten, scholen en bedrijven die een TakeMeBag willen plaatsen. Stimuleer daarom ook organisaties in jouw omgeving om mee te doen. Op de website van TakeMeBag vind je meer informatie.

Ben jij van plan om al je tasjes te verzamelen en in te leveren? En om de TakeMeBag te gebruiken wanneer een tasje nodig hebt?

Reacties

Lisa (26) woont voor haar werk als online marketeer en tekstschrijver in het bruisende Londen. Ze houdt enorm van eten en koken en is graag creatief bezig. Verder brengt ze vele uren online door, vooral op zoek naar nieuwe muziek, unieke vondsten op Etsy en inspirerende interieurfoto`s en recepten op Pinterest.

1 reactie

  1. Linda

    20 juni 2015 at 19:42

    Wat een geweldig alternatief! Idd heel herkenbaar, tassen vol tassen thuis, maar onthand bij de kassa in de supermarkt…. Ik hergebruik de plastic tassen overigens wel, er hangt er altijd eentje in de keuken waar al het plastic afval in gaat, maar ik heb regelmatig een overschot. Ik ga meteen kijken waar ik deze bij ons in het dorp in kan leveren, goeie tip!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *