Het leed dat 10 uur (of langer) in de auto heet

Door  |  1 reactie

Iedere ouder kent het. Het gestress van al het werk (op kantoor en binnenshuis) om alles op tijd voor de vakantie klaar te hebben. Staat de Out of office reply aan? Is de telefoon doorgeschakeld? Is alles op tijd gewassen? Zijn de paspoorten nog geldig? De hond moet nog naar tante Annie… enzovoort, enzovoort.

En dan. Ein-de-lijk op vakantie! Ja… alleen nog ‘even’  erheen rijden met een auto vol bagage en een paar kinderen. Met een beetje mazzel roepen ze pas over de grens dat ze moeten plassen. En dan komt onvermijdelijk dat moment. De kids maken ruzie en/of roepen iedere minuut dat ze honger hebben of zich vervelen, afgewisseld met de vragen “Zijn we er al?” en “Duurt het nog lang?”. Jongens wat een feest!

De autorit zo aangenaam mogelijk… Hoe?

Als moeder – van twee broers (nu 4 en 10 jaar) – die iedere winter op wintersport gaat naar Oostenrijk en in de zomer ook meestal een uur of 10 in de auto doorbrengt op weg naar het vakantie-adres, weet ik er inmiddels alles van. Ik weet niet hoe dat bij jou thuis gaat, maar hier komt het er op neer dat ik de week voor vertrek omgeven ben door lijstjes en stapeltjes. Lijstjes om af te vinken en stapeltjes met dat wat is afgevinkt. Ik instrueer de mannen wat de was betreft; op zaterdag vertrekken betekent vanaf woensdag niets meer aantrekken dat mee moet. In de winter is er zelfs een speciale afvinklijst voor de skispullen. Man, man, man… wat een zooi moet er mee. Maar hé, hoe fijn om tijdens de wintersport niet mis te grijpen. Dat dan weer wel.

Nu nadert de zomervakantie en rap ook. Ineens is het bijna zover. Zes weken de kids in en om het huis. En ergens in die periode een vakantie naar het buitenland. Een heerlijk vooruitzicht dus bikkelen we gewoon door tot het moment van vertrek. En dan is daar dat moment van dé reis van een uur of 10. En ja, die hoort erbij anders komen we er niet. Wel fijn als we die lange autorit zo aangenaam mogelijk doorkomen. Hoe ik dat doe?

Tips voor een geslaagde autovakantie

 • Ik begin al weken van tevoren met het verzamelen van kleine cadeautjes voor onderweg. Het is inmiddels ook een traditie die we lekker in stand houden. Voor kleine broer vooral dingetjes waar hij gelijk iets mee kan; een boekje, raamstickers en een magisch tekenbordje. Voor grote broer meestal een Donald Duck, een puzzelboekje zoals het megasupercoole puzzel en spelletjesboek, een Junior National Geographic enzovoort. Die cadeautjes pak ik allemaal in, zet hun naam erop en die gaan in een tas mee de auto in. Soms duurt het best lang voordat er een cadeautje nodig is, soms is het al snel raak. Je kunt het extra leuk en spannend maken door ze onherkenbaar te verpakken en er op te zetten hoe laat of bij welke plaats ze ze mogen open maken.
 • Ik laat de broers van tevoren zelf een (rug)tas inpakken met spullen die ze mee willen nemen voor tijdens de vakantie maar waar ze ook in de auto iets mee kunnen. Bij kleine broer gaat er vooral speelgoed in z’n tas. Grote broer neemt ook boeken, stiften en een kleurboek voor grote kinderen mee bijvoorbeeld.
 • Hoe vaak per uur ik ‘ik heb honger’ van de achterbank hoor tijdens zo’n autorit wil je niet weten. Onverzadigbaar lijken ze. Dit jaar ga ik dat anders aanpakken. Men neme een knutseldoos met verdeelvakjes voor ieder kind en stopt de vakjes vol met (gezonde) traktaties. En ja, ik spreek wel met ze af hoe lang ze daar mee moeten doen en dat ‘ie niet in een keer leeg mag.
 • Om te voorkomen dat moeders de hele weg omgekeerd op haar stoel zit is een zogenaamde car organiser een prima oplossing. En als je meer dan een kind hebt zou ik er zeker voor iedere stoel een bestellen…
 • Vertrek je in de nacht? Zorg dan dat ze een eigen dekentje en kussentje hebben zodat de kansen vergroten om nog even verder tukken en dus russsssst.
 • In een jongenshuis zoals dat van ons is Lego het helemaal. Maar onhandig meenemen hè al die losse steentjes. Neem een plastic bewaarbox en plak op het deksel een bouwplaat van Lego. Vullen met een assortiment Lego-steentjes (of misschien zelfs een nieuw doosje Lego) en er kan toch gebouwd worden onderweg.
 • Ik heb altijd ook standaard een (koel)tas met ‘eten voor onderweg’, zoals waarschijnlijk ieder gezin. Daarin zit behalve de standaard broodjes nog veel meer lekkers. Zoals gewassen en geplukte druiven uit de koelkast, blauwe bessen uit de koelkast, home made gehaktballetjes, blokjes kaas, plakjes komkommer, wortels, rijstwafels enzovoort. Verhongeren zullen we niet zeg maar.
 • Tot slot, het is een inkoppertje maar toch; digitaal doet wonderen. Hetzij een iPad, DS of deze DVD-speler waarmee je zelfs kunt gamen. Ze zijn er uren zoet mee….. Heerlijk!

En ach, het is even doorbijten soms maar als je er dan eenmaal bent…. Vakantie! En gewoon nog heel lang niet aan de terugreis denken. Fijne vakantie!

Reacties

Sabine, moeder van twee broers en eigenaar van website Pukster, vliegt dagelijks heen en weer tussen school, werk en keuken en heeft ook nog eens tijd om voor Like & Love (it!) op zoek te gaan naar dingetjes voor haar wishlist. Recepten zal ze ook veel delen: bakken is voor haar een fijne ontspanning te midden van alle drukte.

1 reactie

 1. Eva - Mrs. Anchelon

  9 juli 2015 at 18:44

  Die lego is een super goed idee! Niet alleen voor jongens…!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *