Must read! Pogingen iets van het leven te maken

Door  |  0 reacties

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 831/4 jaar luidt de ondertitel van dit geweldige boek. Gedurende een heel kalenderjaar schrijft Hendrik over het leven in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Saai? Allesbehalve dat. Tranen over je wangen van het lachen en soms ook van ontroering.

Hendrik Groen mag dan oud en ‘bejaard’ zijn, maar hij is nog lang niet dood. In tegenstelling tot de gemiddelde medebewoner van het verzorgingstehuis is hij vastbesloten om nog iets van zijn dagen te maken.

Waar Pogingen iets van het leven te maken over gaat

Iedereen wil oud worden, maar oud zijn is toch een ander verhaal. Hendrik begint met het schrijven in zijn dagboek op 1 januari 2013 als hij 83 en een kwart jaar oud is. Gedurende een heel kalenderjaar beschrijft hij zijn dagen en medebewoners. Een voorbeeld:

Er was royaal poedersuiker gemorst. Om de tafel beter af te kunnen nemen met een vaatdoekje zette mevrouw Smit de schaal met appelflappen even op een stoel. Mevrouw Voorthuizen kwam aanlopen en ging met haar enorme reet midden in de schaal flappen zitten zonder het zelfs maar te merken. Pas toen mevrouw Smit de schaal ging zoeken om hem terug te zetten kwam iemand op het idee om onder mevrouw Voorthuizen te kijken. Toen die opstond plakten er drie appelflappen aan haar bloemetjesjurk. ‘Ze passen mooi bij het motiefje’, zie Evert. Ik stikte haast van het lachen.

Pogingen iets van het leven te maken, Hendrik GroenEvert is de vriend, en partner in crime, van Hendrik. Samen met een stel andere bewoners die geschikt worden gevonden (lees: geen zeurpieten) starten ze de Omanido-club. Dit staat voor Oud-maar-niet-dood. Ze bedenken samen activiteiten en beleven in contrast met de overige bewoners veel plezier met elkaar.

Eefje hoort ook bij de Omanido-club. Hendrik heeft een zwak voor Eefje en andersom. Maar gezien de hoge leeftijd van alle leden is de gezondheid soms een (grote) spelbreker. Zoals gezegd…een boek met een lach en een traan.

Je moet wel fan worden van Hendrik

Kort samengevat: na het lezen van Pogingen iets van het leven te maken ben ik fan van Hendrik. De droge humor waarmee hij zijn dagelijks leven omschrijft heeft ervoor gezorgd dat ik nog nooit zo vaak hardop heb moeten lachen als tijdens het lezen van dit boek. En echt met de tranen over de wangen. Misschien ook omdat ik de humor herken als die van mijn vader en ik een levendige fantasie heb.

Maar ik ben niet de enige. Hendrik heeft inmiddels zelfs een fanclub, een eigen verjaardagskalender en er wordt een televisieserie gemaakt naar aanleiding van dit boek. Ik overdrijf dus vast niet. Hoewel er veel te lachen valt heeft het hele verhaal ook iets treurigs en geeft Hendrik hier een daar een kijkje in wat hij heeft meegemaakt in zijn leven. Een verdronken dochter, een echtgenote die al jaren in een inrichting verblijft. En dat allemaal samen maakt Pogingen iets van het leven te maken een aanrader.

Titel: Pogingen iets van het leven te maken
Auteur: Hendrik Groen
Uitgeverij: Meulenhoff
Prijs: € 18,99

Bekijk op bol.com
(ook verkrijgbaar als hardcover of e-book)

Voor deze review stelde de uitgever van het boek een exemplaar beschikbaar. Dit artikel bevat affiliatelinks.

Reacties

Sabine, moeder van twee broers en eigenaar van website Pukster, vliegt dagelijks heen en weer tussen school, werk en keuken en heeft ook nog eens tijd om voor Like & Love (it!) op zoek te gaan naar dingetjes voor haar wishlist. Recepten zal ze ook veel delen: bakken is voor haar een fijne ontspanning te midden van alle drukte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *