De toekomst: apps met beeldherkenning

Door  |  0 reacties

Je zult hem vast wel kennen: de QR-code, een tweedimensionale streepjescode die je met je smartphone kunt scannen, en die je vervolgens doorverwijst naar een website. Hoewel de QR-code erg herkenbaar is en prima functioneert, blijft het toch een beetje een lelijk eendje. Dat kan beter, moeten de onderzoekers van het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) gedacht hebben.

Zij ontwikkelden namelijk een innovatieve techniek van mobiele beeldherkenning, waarmee je real life objecten kunt scannen in plaats van tweedimensionale streepjescodes. En daar kun je hele toffe dingen mee doen! In dit artikel zetten we een aantal mogelijke toepassingen van mobiele beeldherkenning voor je op een rij.

Spot de leukste kledingstukken op straat

Voornamelijk in de modewereld wordt er veel geëxperimenteerd met toepassingen van mobiele beeldherkenning. Een goed voorbeeld hiervan is de Fashion Finder van Zalando.

Zie je op straat iemand lopen met het jasje van je dromen? Dan maak je daar simpelweg een foto van en zal de app op zoek gaan naar een kledingstuk dat lijkt op de foto. De technologie is nog niet perfect, maar als je een voorproefje wilt nemen van wat ons in de toekomst te wachten staat, is de app van Zalando een goede keus. Je kunt hem downloaden in de App Store of Google Play Store.

Interactie mogelijkheden voor musea

Stel; je loopt door een museum en wilt wat meer weten over een bepaald schilderij. Je opent de app van het museum, scant het kunstwerk met je smartphone en krijgt vervolgens allerlei achtergrondinformatie. Onder andere het Getty Museum in Los Angeles en het Nederlandse Kasteel Amerongen experimenteren met deze technologie. Musea hopen op deze manier jongeren meer te betrekken bij kunst en cultuur. Een goede stap als je het ons vraagt!

Extra plezier voor kinderen in de dierentuin

Ook dierentuinen zouden in de toekomst wel eens meer gebruik kunnen gaan maken van mobiele beeldherkenning. Artis experimenteerde bijvoorbeeld met de app Papieren dieren, die tijdens het lopen door de dierentuin oude dierprenten toont. Op het moment dat je bijvoorbeeld naar de kamelen kijkt, kun je negentiende-eeuwse prenten van kamelen openen. Zo reis je dus op een interactieve manier door de tijd!

En meer toepassingen…

Mobiele beeldherkenning biedt nog een scala aan andere mogelijkheden. Waar je zoal aan kunt denken? Monumenten, CD- en DVD-reviews, etiketten, makelaars, restaurants, clubs en winkels bijvoorbeeld.

We zijn ook erg benieuwd naar jullie ideeën: welke beeldherkenningsapp zou jij graag willen gebruiken?

Reacties

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Heb je ook interesse om samen te werken met Like & Love (it!)? Bekijk alle mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *