The Steal Like an Artist Journal: creatief notitieboek voor kleptomanen

Door  |  0 reacties

Een notitieboek voor kleptomanen? Ja, dat is The Steal Like an Artist Journal. De maker van dit unieke boek, Austin Kleon, gaat er vanuit dat alle creativiteit ergens vandaan komt. Of zoals Pablo Picasso ooit zei: ‘Kunst is diefstal’.

Dit logboek wil je naar de wereld laten kijken als een kunstenaar, als iemand die altijd ‘eerst de zaak verkent’, altijd nieuwe ideeën verzamelt, altijd op zoek is naar een bruikbaar, nieuw stukje inspiratie. Zo word je een creatieve kleptomaan.

Grote kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en alle mensen die succesvol creatief werk hebben afgeleverd, begrijpen dat alles ergens vandaan moet komen. Alles bouwt voort op wat eraan voorafging, en elk nieuw idee is alleen maar een mengelmoes of remix van een of meerdere oudere ideeën. Niets is volslagen origineel.

Als we geen last meer hebben van de wil om volstrekt origineel te zijn, hoeven we niet langer te proberen om iets uit het niets te maken en kunnen we invloed omarmen in plaats van ervoor weg te lopen. Het is dan ook jouw taak om goede ideeën te verzamelen. Hoe meer originele ideeën je verzamelt, hoe meer mogelijkheden je hebt om je te laten beïnvloeden.

Een duidelijk statement van Austin Kleon, die hiermee een boek neerzet dat sterk doet denken aan Wreck this journal van Kerri Smith. Of we dat erg vinden? Nee, ook dit boek moet ergens vandaan komen en het gaat uiteindelijk om het resultaat; een knettergoed boek voor creatievelingen en mensen die graag out of the box denken.

Over Austin Kleon

Toen professioneel out-of-the-box-denker Austin Kleon gevraagd werd universiteitsstudenten op weg te helpen naar meer creativiteit, besloot hij tien punten samen te vatten wat hij aan het begin van zijn carrière graag zelf had willen weten. Zijn lezing groeide uit tot de internationale beststeller Steal Like an Artist.

Wat je kunt verwachten van The Steal Like an Artist Journal?

The Steal Like an Artist Journal is een creatief notitieboek waarmee je dagelijks aan de slag kunt om je creativiteit aan te wakkeren. En er gelden maar drie regels:

  1. Neem het overal met je mee
  2. Doe ten minste één oefening per dag
  3. Herhaal de eerste twee stappen totdat het boek vol is

Steal like an artist journal, creatief notitieboekIn welke volgorde je de opdrachten doet maakt niets uit. En mocht je een opdracht echt niet trekken dan ben je er vrij je eigen draai aan te geven en de opdracht te vernieuwen. Ook dat heet namelijk creativiteit.

Gebruik je lunchpauze, het kwartiertje op de wc, de treinrit naar het werk…. Wanneer jij wil, als je er maar tijd voor maakt!

Als het boek vol is, heb je als het goed is geleerd hoe je de invloeden uit je dagelijks leven kunt gebruiken als inspiratiebron voor je eigen creatieve ingevingen. Dingen die je hebt ‘gestolen’ weet je eenvoudig om te toveren in iets dat 99% jou is! Wedden dat anderen jou dan weer als inspiratiebron gaan gebruiken?

Sneakpeak uit de opdrachten

Om je niet helemaal in het ongewisse te laten, hebben we willekeurig door The Steal Like an Artist Journal gebladerd en leuke opdrachten voor je geselecteerd. Dan weet je vast wat je te wachten staat als je dit boek bestelt:

  • Typ willekeurig iets in een zoekvak en schrijf hier de zoekresultaten op
  • Noem 10 dingen die je nog wilt leren
  • Zet de radio aan, stem elke 10 seconden af op een andere zender, schrijf alles op wat je hoort
  • Maak een collage van dingen uit je prullenbak
  • Bekijk een aflevering van een tv-serie, zet het geluid uit en schrijf je eigen dialoog

Nieuwsgierig geworden naar de rest? Bestel The Steal Like an Artist Journal snel, als decembercadeautje voor jezelf!

Titel: The Steal Like an Artist Journal
Auteur: Austin Kleon
Uitgeverij: Lannoo
Prijs: € 14,99

Bekijk op bol.com

Voor deze review stelde de uitgever van het boek een exemplaar beschikbaar. Dit artikel bevat affiliatelinks.

Reacties

Like & Love (it!) haalt voor jou dagelijks de krenten uit het pap. En scheidt het koren van het kaf. Wat mag je niet missen op het wereldwijde web? Waar moet je je zuurverdiende loon aan besteden? Wat moet je echt nog doen voor je doodgaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *