De Kroon: niet voor eters met een kleine maag

Door  |  0 reacties

Al in 1898 werden de deuren van Café Restaurant De Kroon geopend. Sindsdien is het een begrip in Amsterdam en na een recentelijke restyling hadden wij de eer om er een avondje te mogen komen proeven.

In 1898 werd Koningin Wilhelmina benoemd als Koningin der Nederlanden. Dat is precies waar deze eetgelegenheid haar naam aan dankt. Mateloos populair sinds de opening, mede door de ligging aan het Rembrandtplein; meer hartje Amsterdam kan haast niet.

Mijn herinneringen aan De Kroon? Tja, voornamelijk die ene Koninginnenacht in 1997, toen ik stiekem – sorry, pap en mam – een beetje gedronken had. De befaamde wenteltrap was toen best een uitdaging. Tijdens mijn studie kwam ik er regelmatig voor een hapje en een drankje. Bij zonnig weer lekker op het terras mensen kijken.

Mijn eetgezelschap van deze avond, mijn partner, kwam er tussen zijn 16e en 24e regelmatig met oom Ernst. Deze bijzondere oudoom nam hem altijd mee op sleeptouw en hoewel ik hem helaas nooit heb mogen ontmoeten, krijg ik altijd een glimlach bij de verhalen over hem. Bijzonder dus om daar nu met hem te zijn!

Tijd voor vernieuwing!

De huidige eigenaren vonden dat het etablissement, dat zij 25 jaar geleden overnamen, ondanks deze populariteit wel een flinke restyling nodig had. Het mocht meer anno 2016 zijn. En dus staken zij de handen uit de mouwen. Er werd een apart restaurantgedeelte ingericht waar je in stijl kunt eten. En bijzonder; zonder de nostalgie die Café Restaurant De Kroon met zich meedraagt te verliezen.

Mocht je fan zijn van de ‘oude versie’ van Café Restaurant de Kroon; no worries! Je kunt nog steeds in de serre met uitzicht over het plein genieten van cocktails en hapjes.

Proeven!

Praktische alle gerechten, zeker de hoofdgerechten, zijn gemaakt in de Josper. Dit is een combinatie tussen een grill en een oven, die er voor zorgt dat jouw eten net een klein beetje die houtskoolsmaak krijgt. Superlekker voor vlees, maar zelfs rijst als bijgerecht maken ze er in klaar.

Vooraf kun je losse gerechten bestellen, maar je hebt ook de keuze om voor shared dining te gaan. Dit concept is inmiddels een beetje gehyped, maar laten we wel wezen; na een drukke week is niets fijner dan samen met je geliefden van zo’n grote plaat te proeven van meerdere gerechten. Aan ons de eer om de smakelijke mini-ribbetjes, in gin gemarineerde zalm en steak tartar te verorberen. Dat was zo weg kan ik je vertellen.

Schermafbeelding 2016-05-01 om 19.45.45Lamsrack, eendenborst, black angus steak, grote burgers, maïskip; als vleesliefhebber vond ik het haast onmogelijk om te kiezen. Laat je als vegetariër echter niet afschaffen; ook voor jou is er keuze. Wat dacht je van couscous of ravioli? Bij elk hoofdgerecht kies je zelf een bijgerecht. Zoals lekkere dikke frieten of een pannetje met gegrilde groenten.

Klein zijn de hoofdgerechten allesbehalve. Misschien schrik je van een prijs van € 18,50 voor lam, maar zelden kreeg ik zoveel lam voor dat geld. En dan ook nog eens van een voortreffelijke kwaliteit. Een kleine maag moet je dus allesbehalve hebben, want ook een toetje van de kaart kan je eigenlijk niet wijken. De cheesecake is bijvoorbeeld goddelijk lekker.

Ons eindoordeel?

Een dikke 9! We werden met veel liefde geholpen door Zoë, die ons wijn liet proeven tot er een naar wens was. Ze legde met geduld alles uit over de bijgerechten en was bovendien gewoon enorm vrolijk. Service en leuke bediening; voor mij een groot deel van de ervaring tijdens een avondje uit!

Het eten was verdomd goed en de porties waren groot. Dat zie je tegenwoordig nog wel eens anders. Doordat er na ons twee grote groepen kwamen, werden onze gerechten misschien wat snel achter elkaar geserveerd, maar als je vraagt voor een beetje tijd tussen de gangen is dat geen enkel probleem.

Extra leuk: op vrijdag- en zaterdagavond is het clubavond. Rond 22.30 uur word het café gedeelte leeg gehaald; deze verandert dan in een dansvloer. Kun je mooi je aangegeten kilo’s er weer af eten. Want ja, lichter zal je niet snel thuiskomen met zoveel lekkers.

Meer weten? Ga naar de website van Café Restaurant De Kroon >>

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *