Geen idee of je het al wist, maar vandaag is het Nationale Complimentendag. Net als op elke 1 maart sinds 2003. Dit is een dag die niet – zoals bijvoorbeeld Valentijnsdag – draait om cadeaus, maar simpelweg om een (gemeend) compliment. Want ja, waardering hebben we allemaal nodig!
Hoe is Nationale Complimentendag is ontstaan?
Uit een onderzoek van de Amerikaanse professor en psycholoog William James begin vorige eeuw bleek dat het diepste verlangen van mensen de behoefte is om gewaardeerd te worden.
Hans Poortvliet, een specialist in waarderingsmanagement, vond dat genoeg waardering in de huidige maatschappij ontbrak. Hij nam het initiatief tot Nationale Complimentendag. Met slechts één doel: mensen zonder commerciële insteek bewuster maken van het uiten van oprechte waardering.
Het idee sloeg meteen aan en al snel werd het overgenomen in landen als België en Noorwegen. In 2010 leidde het zelfs toch een wereldwijd initiatief, World Compliment Day, ook op 1 maart.
Waarom hebben we complimenten nodig?
We kaartten al even het onderzoek aan van William James, maar er is meer onderzoek gedaan. En uit resultaten blijkt keer op keer dat complimenten meer zijn dan alleen aardige woorden; ze hebben écht een effect op ons welzijn.
Sterker nog; er is uitgebreid hersenonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat het ontvangen van een compliment dezelfde beloningsgebieden in de hersenen activeert als het ontvangen van een financiële beloning. Ja, jouw compliment kan net zoveel doen voor iemand als geld storten op zijn of haar rekening. En het kost niets!
Er is ook een studie die laat zien dat mensen die regelmatig complimenten krijgen, beter presteren. Een gevoel van waardering, heeft als resultaat dat je gemotiveerd bent om nog meer uit jezelf te halen. Als leidinggevende – en ik moet daar zelf ook bewuster bij stil staan – weet je dus wat je te doen staat.
Complimenten geven & ontvangen: het is zo makkelijk nog niet
Hoewel iedereen weet wat een compliment doet – je ervaart het zelf immers ook – zijn we er in het dagelijks leven vaak nog terughoudend in. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat we vaak onzeker zijn over of we het wel oprecht overkomt.
Daartegenover staat dat we allemaal complimenten nodig hebben en ook willen, maar als we ze krijgen, vinden we het maar moeilijk. Want hoe reageer je daar dan op? Daarbij is er vaak een vorm van bescheidenheid; verdienen we ze wel echt?
Zonde dat we zoveel moeite hebben met complimenten geven en ontvangen, want het werkt positief op ons eigen zelfbeeld en het versterkt je relaties met anderen. Laten we 1 maart dit jaar dan als oefendag (of als start van een oefenjaar) nemen.
Tips om meer complimenten te geven
- Wees specifiek. Het is heel leuk als iemand zegt “Goed gedaan!”, maar het is zo makkelijk gezegd dat we het minder gemeend aankomt dan een specifiek compliment. Meer effectief is het om te zeggen: “Ik waardeer hoe je dat project hebt aangepakt met zoveel creativiteit.”
- Wees oprecht. Geef alleen complimenten die je echt meent. Mensen voelen het snel als iets niet gemeend is.
- Kies het juiste moment. Heb je een werknemer die druk en gestresst is door een deadline? Dat is niet het moment om een compliment te geven. Iemand heeft pas echt tijd om een compliment op te nemen en te waarderen als deze op een rustig moment wordt gegeven.
- Let op je lichaamstaal. Een glimlach en oogcontact versterken de impact van je woorden.
Zo geef je meer complimenten in het dagelijkse leven
Bewustwording is fijn, maar we weten allemaal hoe snel je weer in een oud gedrag (met te weinig complimenten) vervalt door de drukte. Daarom hebben we een paar tips die ervoor zorgen dat je sneller aan complimenten denkt:
- Complimentenpot. Plaats een pot op een centrale plek in huis of op het werk, waar iedereen complimenten voor elkaar in kan stoppen. Lees ze aan het einde van de week samen door.
- Complimentendagboek. Houd een dagboek bij waarin je dagelijks noteert welk compliment je hebt gegeven en hoe dit werd ontvangen. Gebruik hem ook vooral om ontvangen complimenten in op te schrijven; dit kan je zelfbeeld versterken. Oh, en je mag hierin ook gerust jezelf complimenteren. Ook dat is goed voor je zelfbeeld!
- Sociale media shout-out. Gebruik je sociale media-kanalen om iemand in het zonnetje te zetten en publiekelijk je waardering te uiten. Je kan hier een vast moment voor nemen. Bijvoorbeeld: Follow Friday, waarin je elke vrijdag een van je volgers in de spotlights zet.
Doe eens gek: geef een compliment aan een wildvreemde
Ik denk nog vaak terug aan die keer dat ik in de trein stapte met mijn nieuwe rode laarzen en de conductrice me een compliment gaf. Waarom zou je je complimenten beperken tot mensen die je kent? Het geven van een compliment aan een onbekende kan hun dag écht opfleuren.
En het kan zo eenvoudig zijn, check deze voorbeelden maar:
- “Wat heb je een prachtige jas!”
- “Je lach is aanstekelijk.”
- “Dat kapsel staat je geweldig.”
- “Wat heb je een fijne energie!”
Een klein gebaar kan een groot verschil maken! Niet alleen vandaag, maar op alle dagen van het jaar. Op naar een wereld met meer complimenten.