Wafels: knapperig van buiten, zacht van binnen en eindeloos te variëren. Of je nu gaat voor een klassieke Belgische wafel, een luchtige Brusselse variant of een creatieve hartige twist, er is voor iedereen een perfecte wafel. Vandaag, op Internationale Dag van de Wafel delen we de lekkerste wafel recepten.
Internationale Dag van de Wafel
Ja, ze hebben werkelijk waar overal een dag voor. Ook voor wafels. Maar dat ligt iets genuanceerder dan je denkt.
De Internationale Dag van de Wafel wordt jaarlijks gevierd op 25 maart en is vooral populair in Zweden. Daar heet het Våffeldagen, wat simpelweg Wafeldag betekent. Gek genoeg komt de dag waarschijnlijk door een spraakverwarring.
In het Zweeds lijkt Vårfrudagen (Maria Boodschap-dag, die ook op 25 maart valt) sterk op Våffeldagen. Door deze taalverwarring begonnen mensen op deze dag wafels te bakken en te eten. Dit werd een traditie, en inmiddels is het uitgegroeid tot een feestdag in meerdere landen.
In Zweden eten mensen op deze dag vaak hartvormige, dunne wafels met jam en slagroom. In België en de Verenigde Staten grijpen wafel-liefhebbers de kans aan om extra te genieten van Brusselse of Luikse wafels met allerlei toppings.
En wij doen daar lekker aan mee. Maar niet voordat we je meer hebben verteld over de geschiedenis van de wafel.
De geschiedenis van de wafel
Wafels Belgisch? Nee, helemaal niet. Wafels vonden eeuwen geleden al hun oorsprong in het oude Griekenland. Daar bakten mensen platte cakes tussen metalen platen.
In de middeleeuwen werden in Europa ijzers met patroon gebruikt, wat de kenmerkende ruitvorm gaf. De eerste moderne wafels verschenen in België (en Nederland), waar ze nog steeds een belangrijk onderdeel van de eetcultuur zijn.
De Belgische wafel, zoals we die nu kennen, werd beroemd in de 19e en 20e eeuw. Er zijn twee bekende varianten:
- Luikse wafel – dikker, met parelsuiker die bij het bakken karamelliseert.
- Brusselse wafel – licht, knapperig en rechthoekig, vaak met poedersuiker of slagroom.
Waar ze aanvankelijk vooral als zoete lekkernij waren bedoeld, kan je ze nu in alle varianten eten. De recepten voor hartige wafels zijn bijvoorbeeld de pan uit gerezen en de opties voor een wafel ontbijt zijn eindeloos.
Tijd om onze favoriete wafel recepten uit te lichten!

Alles over deze wafel recepten
- Glutenvrij, zoet én superlekker. Je ochtenden starten met deze wafels met amandel, chocolade en banaan is geen straf!
- Een feestje op je bord: deze hartige bloemkoolwafels met zalm en avocado.
- Pompoen wafels die ook geschikt zijn als je niet zo gek bent van de oranje groenten; want bij deze pumpkin spice wafels proef je het haast niet. Lekker is het wel!
- Misschien nu nog wat te koud, maar wacht tot de volgende zonnestralen en dit wafel recept is ge-wel-dig. Gebruik je wafels om er ijssandwiches met chocolade van te maken.
- De dag gezond starten? Wat dacht je van appel-kaneel wafels met havermout als basis?
- Een klassieker: wafels met blauwe bessen. Extra lekker met veeeeel boter!
- Op reis dol op English Breakfast? Probeer deze hartige wafels met ei en bacon.
- Een overdosis zoetheid, maar oh zo lekker! Check deze brownie-wafels met ijs.
- En vooruit… omdat het bijna Pasen is: gekleurde wafels met paaseitjes.
Nee, je hoeft niet te kiezen uit alle deze wafel recepten. Je kan gewoon even vooruit!