Onthoud & interpreteer je dromen: het Dream Journal

Door  |  0 reacties

Misschien heb je het wel eens geprobeerd: met een boekje onder je kussen gaan slapen en de volgende ochtend, met je slaperige hoofd, noteren wat je hebt gedroomd. Het merk KnockKnock maakt dat extra leuke met hun toffe Dream Journal.

Over dromen

Geloof het of niet: je droomt iedere nacht. Als je slaapt doorloop je verschillende ‘slaapfases’, die zich van elkaar onderscheiden doordat de hersenactiviteit per fase verschilt. De meest opvallende fase is de REM-slaap ook wel paradoxale slaap genoemd omdat de hersenactiviteit lijkt op die van iemand die wakker is. REM staat voor Rapid Eye Movement en tijdens deze fase beweeg je dan ook heel erg snel met je ogen, terwijl je dat bij de andere fasen veel minder doet.

Tijdens de REM-slaap droom je de meest levendige dromen. Psychologen onderzoeken dat door mensen wakker te maken terwijl ze in een bepaalde fase zijn, zoals fase 1 of de REM-slaap. Als een proefpersoon wordt gewekt tijdens REM, geeft hij of zij vrijwel altijd aan te hebben gedroomd en kan de proefpersoon ook vertellen waar het over ging.

Dreamjournal: een notitieboekje voor je dromen

Elke avond een psycholoog aan je bed om je dromen aan te rapporteren is niet echt ideaal en ook vrij prijzig. Dat moet ook anders kunnen toch? Het merk KnockKnock kwam met iets heel leuks: het Dream Journal.

In dit toffe notitieboekje kun je goedkoop & gemakkelijk je droom opschrijven. Je moet antwoord geven op verschillende vragen. Wat is er gebeurd? Welke emotie voelde je en heb je deze droom eerder gedroomd? Hoe zou je het schetsen? En als laatst: welke interpretatie geeft je aan de droom?

Waarom?

Waarom zou zo’n boekje nuttig zijn om bij te houden? Psychologen zijn al langer gefascineerd door het concept ‘dromen’. De bekende psycholoog Sigmund Freud schreef er zelfs een heel boek over: The Interpretation of Dreams.

dream journal: dromen onthouden & interpreterenVolgens Freud bevatten dromen een onderliggende wens. Die wens wordt niet direct weergegeven, omdat een deel van onze geest werkt als een soort censureer apparaat. Met wat gepuzzel (en uiteraard de hulp van een psycholoog zoals hijzelf) kan de werkelijke wens achterhaald worden.

Helaas zijn de theorieën van Freud moeilijk te onderzoeken en bestaat er, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, nogal wat twijfel over in hoeverre zijn stellingen kloppen. Daarom is de beste reden om een Dreamjournal bij te houden: omdat het gewoon heel erg leuk is. Voor nu & om later nog eens terug te lezen. Wie weet vind je achteraf toch een droom die een voorspellende boodschap had!

Lijkt het je leuk om je dromen bij te houden?
Bestel het Dreamjournal voor € 13,94 op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *