Niven: 80% groente, 20% vlees of vis

Door  |  0 reacties

Houd je wel van een stukje vis of vlees, maar zijn groenten voor jou het belangrijkste onderdeel van een maaltijd? Dan is het kookboek Niven 80/20 gemaakt voor jou.

Hij kwam als schoffie ooit binnen, aldus zijn eerste werkgevers Jonnie en Thérèse van de Librije, inmiddels is hij eigenaar van zijn eigen succesvolle restaurant. En dat niet alleen: Niven Kunz (33) is al 10 jaar in het bezit van een Michelin-ster. Een kookboek mag dan tegenwoordig natuurlijk niet achterblijven. En daar was Niven 80/20.

Kookboek Niven 80/20Het basis-principe van Niven 80/20

Groenten zijn cool! In dit boek ga ik je laten zien waarom ik er zo trots op ben een groentefreak te zijn. – Niven Kunz

Niven heeft één belangrijke richtlijn bij het koken: 80% groenten en 20% vlees of vis. Ofwel groenten in de hoofdrol in plaats van in de eeuwige bijrol. En dat is niet alleen omdat groenten nu eenmaal beter voor je zijn, Niven vindt het simpelweg te leuk om met groenten te koken. Zijn inspiratie haalt hij haast letterlijk uit zijn achtertuin: het Westland, Midden-Delfland en het Groene Hart.

Maar de 80/20-regel trekt Niven nog verder door in zijn boek. Zo laat hij zien hoe je 80% biologisch en 20% gangbaar kunt koken. Of 80% uit eigen regio en 20% van ver.

Wat kun je verwachten van het kookboek van Niven?

Maar liefst 70 recepten verdeeld over vijf hoofdstukken: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, vegetarisch, vocktails en desserts. Alle recepten worden duidelijk uitgelegd, zijn voorzien van mooie fotografie (al vraag je je soms af of je dat echt kunt maken, ja dat kan je echt!), tips om het mooi te serveren, een handige wijntip en leuke weetjes.

De recepten an sich zijn sowieso verrassend, met combinaties die je zelf nooit zou hebben bedacht. We maakten een kleine selectie om je een beeld te geven:

  • Rode biet met violette mosterd
  • Winterse groenten met varkenswang
  • Oosterse springroll met zalm
  • Pompoensoep en Hollandse garnaaltjes
  • Cake van zwarte olijf
  • Truffelaardappel met runderlende en kaviaar
  • Bloedsinaasappel met griesmeelpudding en zwarte sesam
  • Macaron met rode biet, blauwe bes en pure chocolade

Ga voor de proeverij!

Houd er bij het bereiden mee dat alle gerechten het formaat van een tussengerecht hebben. Precies hetzelfde formaat als Niven in zijn restaurant serveert, daar krijg je een 10-gangen proeverij voorgeschoteld. Aan jou natuurlijk de keuze om meer te maken. Maar met zoveel keus uit zulke toffe gerechten, wil je toch juist voor die proeverij gaan?

Nieuwsgierig en/of enthousiast geworden? Bestel dit boek op Bol.com >>

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *