Funcooking: met zijn allen aan tafel koken

Door  |  0 reacties

Hoe dol we ook zijn op een kerstdiner met vier uitgebreide gangen, het heeft een nadeel: er moet altijd iemand tussendoor in de keuken in de weer en daarmee kan het soms wat ongezellig zijn. Met funcooking heb je dit ‘probleem’ niet. Gewoon met zijn allen aan tafel koken.

Denk je bij allen aan tafel koken direct aan gourmetten. Ja, ook dat is een vorm van funcooking. Maar funcooking is meer. Bij deze vorm van dineren worden alle maaltijden aan tafel bereid. In je eigen pannetje of op je eigen grillplaat bijvoorbeeld.

De voordelen van funcooking

We zeiden het al: niemand die meer van tafel hoeft, hooguit om het drinken in te schenken. Maar funcooking heeft meer voordelen. Zo kan iedereen, ongeacht smaak, zijn eigen maaltijd samenstellen. Gemarineerd vlees voor de liefhebber van pittig, en een naturel biefstukje voor diegene die daar minder van houdt. Stukjes courgette, champignons & paprika voor de vegetariër. En vaak allemaal een eigen pannetje, dus ook bij allergieën geen problemen.

Funcooking: wat zijn de mogelijkheden?

  • Misschien wel de oudste vorm van funcooking: fonduen. Vroeger had je zelfs speciale fondue-restaurants. In een pan met gloeiendhete olie hang je je stokje waar je vlees op is gepikt. Laten borrelen tot je vlees gaar is en genieten maar. Nog een vorm van fonduen is natuurlijk kaasfondue, welke meer geschikt is voor de vegetariër.
  • Gourmetten is de meest bekende en populaire vorm. Het staat soms bekend als burgerlijk en afgezegd, maar wij worden er nog steeds erg blij van. Het is simpelweg de meest gezellige vorm van dineren. En doordat huidige gourmetstellen ook geschikt zijn om te grillen (buiten je pannetje, op de plaat) kun je nog variëren ook.
  • Wist je dat er gourmetstellen bestaan met wokpannetjes? Zo kan je naast grillen een Oosters tintje aan je kerstdiner geven en wokken. Is weer eens wat anders!
  • Steengrillen is verreweg de gezondste vorm van funcooking. Je hebt geen boter of olie nodig, wat het beter maakt voor de lijn. En door de hitte (een steen kan zo’n 400 graden worden!) schroeit het vlees snel dicht, waardoor het veel malser en sappiger blijft. Er bestaan aparte steengrills, maar je hebt ook gourmetstellen waar een steengrill-deel aan toegevoegd is. Zo kun je combineren.
  • Een van de nieuwste varianten van funcooking is pizza gourmet. Midden op tafel zet je een kleine terracotta steenoven, waar zes openingen in zitten. Hier kan ieder zijn mini-pizza inschuiven. En doordat de pizza’s zo klein zijn, heb je er binnen vijf minuten een op tafel staan. Kiezen hoeft niet: je kunt gewoon een pizza margarita én een quattro formaggi eten.
  • Sluit je funcooking-avond in stijl af met een chocoladefondue
    (of fontein). Sla marshmallows, aardbeien en lange vingers in en je hebt gegarandeerd vrolijke gasten. Slim idee: koop drie kleine setjes en je kunt ook nog eens fonduen met verschillende smaken chocolade.

Enthousiast geworden?

Ga jij dit jaar voor funcooking, maar mis je nog een gourmetstel, steengrill of een van de andere funcooking-setjes? We zetten voor jou een aantal mooie sets op een rij. Je kunt ze natuurlijk ook onder de kerstboom vragen.

funcooking

1. Met zijn allen mini-pizza’s bakken kan met deze pizza-oven voor zes personen.

2. Deze hippe tafelgrill zetten we vorig jaar ook al in de spotlights. Ieder een eigen bord met grilldeel en in het midden alle benodigdheden. Leuk!

3. De meeste gourmetstellen en grillplaten zijn gemaakt voor zes personen. Eigenlijk best stom, omdat je met kerst vaak met meer mensen samen komt. Deze mega-bakplaat is groot genoeg voor tien eters. Ideaal!

4. Met deze wok-partyset kun je niet alleen wokken, maar ook bakken. Lekker multi-functioneel.

5. Een kleine chocolade-fontein. Handig als je met meerdere smaken chocolade wilt fonduen.

6. Met dit gourmetstel van Princess kun je naast gourmetten ook grillen en racletten. Voor ieder wat wils.

7. Wil je een goede kaasfondue-set? Boska is hét merk voor kaasliefhebbers. De fonduepan is van aardewerk, waardoor de kaas langzaam smelt zonder te verbanden. Hierdoor krijg je een heerlijke romige kaassaus die niet aan de fonduepan plakt. Geschikt voor zes personen.

8. Een funcooking set waarmee je alle kanten op kan. Of je nu gezond wilt grillen, wilt gourmetten of liever voor raclette gaat.

9. Last but not least: de meest uitgebreide funcooking-set in dit rijtje. Als extraatje kun je met deze 4-in-1 set ook nog steengrillen.

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *