Een weeffout in onze sterren

Door  |  1 reactie

Soms lees je een boek dat zorgt voor een glimlach wanneer je de laatste bladzijde omslaat. Happy end, het is goed zo. En soms lees je een boek dat je achterlaat in een soort positief verdriet: dit is niet hoe het zou moeten aflopen, en toch is goed het zo.

Het boek Een weeffout in onze sterren van John Green behoort tot de laatste categorie. Het is een boek over verliefd worden, vriendschappen en… een boek over kanker.

“Het is gewoon zo,” zei Augustus, “Ik ben verliefd op je en ik weet dat liefde slechts een roep in de leegte is, en dat vergetelheid onvermijdelijk is, en dat we allemaal gedoemd zijn, en dat er een dag zal komen dat alles wat we tot stand hebben gebracht tot stof zal zijn wedergekeerd, en ik weet dat de zon de enige aarde die we ooit zullen hebben zal verzwelgen, en ik ben verliefd op je.”

Over ‘Een weeffout in onze sterren’

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Hazel, een meisje dat longkanker heeft. Ze wordt in leven gehouden door een nieuw medicijn, maar niemand weet hoelang dat blijft werken. Tijdens een bijeenkomst van een praatgroep ontmoet ze Augustus, een knappe jongen wiens been geamputeerd is vanwege botkanker, maar in principe is hij genezen. De twee tieners worden verliefd.. maar hoe heb je lief als je weet dat je een levende tijdbom bent?

Hazels antwoord op die vraag is: niet. Haar missie is, in tegenstelling tot de meeste mensen, een zo klein mogelijke bijdrage leveren aan de wereld. Ze wil niemand pijn doen, geen littekens of leegtes achterlaten. Eigenlijk wil ze vooral heel onbelangrijk zijn.

Ondanks het zware onderwerp zitten er veel grappige momenten in het boek. Het is onmogelijk om zelf niet te gaan houden van de ongelooflijk leuke Augustus en je zit vol frustratie over het feit dat Hazel zo afwachtend is. Het einde is verrassend en laat je in tranen achter. Je zou willen dat het anders was, en toch ook weer niet. Een weeffout in onze sterren gaat over leven en daar zijn happy endings zoals je die leest in andere boeken eerder een zeldzaamheid dan een gewoonte.

Wat anderen vonden van ‘Een weeffout in onze sterren’

  • Deboeksalon.nl: “De auteur weet op indringende wijze de diepste gevoelens van kinderen met kanker en die van hun ouders weer te geven, zonder sentimenteel of zwaarmoedig te worden.”
  • Uitgeverij Lemniscaat: “Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.”
  • Young-adults.nl: “Green beheerst zijn taal. Iedere dialoog, hoe vreemd de inhoud ook is – en die kan héél vreemd zijn in het Green-universum – voelt natuurlijk aan. Hij is een meester in het schrijven van mooie zinnen. Zinnen die je hardop wilt lezen, en dan nog een keer of tien.”

Bestel ‘Een weeffout in onze sterren’ op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

1 reactie

  1. Mandy

    27 augustus 2013 at 21:50

    Ohhh dit boek vond ik heerlijk. Echt balen dat hij uit was. 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *