Het grote misschien

Door  |  0 reacties

Het Grote Misschien is een jeugdboek over een kostschool, eerste liefdes en vriendschap. Toch is het ook voor volwassenen een aanrader. Verdrietig, mooi, filosofisch en grappig in één.

Alleen een geniaal schrijver als John Green (auteur van Een weeffout in onze sterren) kan dat.

Hoofdpersoon Miles verzamelt laatste woorden. Wanneer zijn ouders hem vragen waarom hij per se naar een kostschool wil, antwoordt hij:

“Deze man,” zei ik. Ik bleef in de deuropening van de woonkamer staan. “Francois Rabelais. Hij was dichter. En zijn laatste woorden waren: ‘Ik ga op zoek naar een groot misschien’. Daarom ga ik. Dan hoef ik niet te wachten tot ik doodga voor ik het Grote Misschien ga zoeken.” Daar waren ze wel even stil van.

Over ‘Het Grote Misschien’ van John Green

Het grote misschien John GreenHet boek Het Grote Misschien begint met een afscheidsfeestje van Miles. Hij neemt die avond afscheid van de vrienden die hij niet heeft en van het thuis waar hij weet zijn Grote Misschien, zijn reden om te leven, niet te zullen vinden. Hij is dan wel niet de meest populaire jongen, de moed om alsnog op zoek te gaan naar dat Misschien heeft hij wel.

Zijn zoektocht begint op een kostschool, waar hij de kamergenoot wordt van een jongen met de bijnaam De Kolonel. Het is een dag van eersten voor Miles: hij is voor het eerst op zichzelf aangewezen, hij maakt zijn eerste vriend, rookt zijn eerste sigaret en hij ontmoet voor het eerst een meisje waar hij echt van onder de indruk is: Alaska.

Vanaf dat moment is het wachten op het perfecte liefdesverhaal: slungelige sporthater wordt verliefd op een populaire, sexy, humeurige boekenfreak die in alle opzichten ongewoon is. Ongewoon, maar ook raadselachtig. Zo zegt ze bijvoorbeeld dat ze niet rookt om ervan te genieten, maar om dood te gaan. De centrale vraag in Alaska’s leven komt uit haar favoriete boek: hoe komen wij mensen uit dit labyrint zonder te lijden? Alaska belooft Miles een meisje als hij het antwoord vindt op die vraag. 

Wat wij vonden van ‘Het Grote Misschien’

Het Grote Misschien zit vol mysteries die je wilt oplossen. Waarom is Alaska zoals ze is? Wat heeft haar moeder ermee te maken? Wat is het Grote Misschien? Hoe kom je uit het labyrint zonder te lijden? Daardoor lees je het in één klap uit. Bovendien zijn de hoofdstukken verdeeld in ‘ervoor’ en ‘erna’, wat je nieuwsgierig maakt. En als het einde van het boek nadert, word je als lezer compleet verrast, alsof de hoofdstuktitels er helemaal niet stonden. Verpletterend.

Wat anderen vonden van ‘Het Grote Misschien’

  • Uitgeverij Lemniscaat: “Het Grote Misschien is een meesterlijk debuut over vriendschap, grenzeloze verliefdheid en volwassen worden. Het laat zien welke onuitwisbare invloed de ene mens op de andere kan hebben”
  • Cultuurbewust.nl: “Het boek is bijzonder grappig en ontroerend. Als lezer word je geraakt door dit boek en blijf je even zwijgend achter.”
  • Biblion: “Een onthutsend verhaal over vriendschap, verliefdheid en volwassenwording.”

Bestel ‘Het Grote Misschien’ van John Green >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *