Nietzsches tranen, roman van een obsessie

Door  |  0 reacties

Op warme zomeravonden is het natuurlijk heerlijk om een luchtige chicklit te lezen. Heb je zin in wat meer verdiepende literatuur? Dan is het boek Nietzsches tranen zeker een aanrader!

De hoofdpersonen in Nietzsches tranen? Natuurlijk Friedrich Nietzsche, de Duitse filosoof. Maar ook Joseph Breuer en zijn leerling Sigmund Freud, twee belangrijke figureren in de psychologie, spelen een belangrijke rol in het boek. Interessant!

Over ‘Nietzsches tranen’

Nietzsches tranen‘Een roman van een obsessie’ staat er in onderschrift op dit boek. En obsessies zijn er zeker. De hoofdpersoon, dokter Josef Breuer, heeft een patiënte behandeld door middel van praattherapie en krijgt haar niet uit zijn hoofd. Daarover malend krijgt hij een brief van ene Lou Salomé, een vriendin van de (dan nog onbekende!) Friedrich Nietzsche. Na haar afwijzing om zijn vrouw te worden heeft Nietzsche zelfmoordplannen. Ook wordt hij geplaagd door hoofdpijnen. Niets helpt. Breuer is Lou Salomés laatste hoop.

Wat gebeurt er als deze geniale historische personen, met allemaal hun eigen problemen, elkaar ontmoeten? In het boek ontstaan boeiende dialogen, deels naar waarheid, deels fictie, die zeker de moeite waard zijn om te lezen. Spelenderwijs, de grenzen van de wetenschap aftastend, helpen Breuer en Nietzsche elkaar met hun obsessies.

Wat wij vonden van ‘Nietzsches tranen’

Zelfs met al enige voorkennis over de psychologie (derdejaarsstudent psychologie zijnde) blijft dit boek erg boeiend, ook al is het zeker goed leesbaar als je er weinig over weet. Het is interessant om meer te lezen over Freud, die toch erg bekend is en een grote invloed heeft gehad op de psychologie, al worden zijn theorieën (Oedipus complex, enzovoorts) niet meer ondersteund door de wetenschap.

Knap hoeveel schrijver Irvin D. Yalom, zelf psychiater, weet over de filosofie van Nietzsche en over de therapieën van Breuer en Freud. Nog knapper hoe hij dat allemaal in een boek weet te stoppen, en zo kan schrijven dat het interessant blijft en dat je wil blijven doorlezen! Nietzsches tranen is geen boek dat je even in één avondje uitleest, wel een boek dat je een tijd lang kan interesseren en waar je nieuwe dingen van leert.

Wat anderen vonden van ‘Nietzsches tranen’

  • Liberales.de: “Irvin D. Yalom weet vooral een scherpzinnige, evoluerende karakterschets van de hoofdpersonages neer te zetten. En zoals dat in een goede roman moet gaan, worden daarbij een aantal onverenigbare opvattingen naast en tegenover elkaar gezet, zonder dat de schrijver kiest.”
  • Recensies.infonu.nl: “Yalom is erin geslaagd om de sessies tussen Nietzsche en Breuer, die zeer aan elkaar gewaagd zijn, spannend te maken. Na iedere sessie schrijven beiden een verslag vanuit hun eigen invalshoek. Dat geeft de lezer een kleine voorsprong in het spel.”

‘Nietzsches tranen’ bestel je voor € 12,50 op Bol.com >>
(ook verkrijgbaar als e-book)

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *