Meer energie door suikervrij eten

Door  |  1 reactie

Suikervrij eten: het wordt steeds populairder. Fenomenen zoals Miss Natural en websites zoals die van Sugarchallenge.nl zijn 100% voor. Geraffineerde suikers worden namelijk echt o-ve-ral aan toegevoegd. En of ze nu echt zo goed voor je zijn…?

Dacht jij dat je al goed bezig was door het klontje suiker uit de koffie te laten? Het is een stap in de goede richting, maar er zijn nog heel wat meer ‘boosdoeners’ te tackelen dan alleen pure suiker. Suiker en zoetstoffen worden door fabrikanten als smaakmaker in vrijwel alle producten die je in de supermarkt kunt vinden verwerkt. Zelfs in dat ‘verse’ plakje zalm.

Ben jij suikerverslaafd?

Het klinkt een tikje overdreven, maar het komt steeds vaker voor dat mensen suikerverslaafd raken in onze samenleving. Als kind al worden we verwend met zoetigheid, maar ook in onze dagelijkse boodschappen zoals brood, sauzen, pindakaas, blikgroenten en bijvoorbeeld appelmoes zitten suikers. Zeker 80% van alle producten in de supermarkt is voorverpakt voedsel waar suikers aan toegevoegd zijn. Zo krijgen we er veel meer van binnen dan we eigenlijk nodig hebben. En suiker werkt verslavend: hoe meer je ervan eet, hoe meer je ernaar gaat verlangen.

Zit jij regelmatig met je hand in de koekjestrommel? Of heb je wel eens een dip waarbij je verlangt naar iets lekkers met suiker of zoetigheid? Krijg je hoofdpijn of ga je je down voelen als je te lang geen suiker hebt gegeten? Lukt het afvallen niet omdat je alsmaar verlangt naar zoetigheid? Dan kan het goed zijn dat jij ook een suikerverslaving hebt.

Kleine test: suikers mijden

Ben je benieuwd of jij ook een suikerverslaving hebt en de suikers een tijdje kunt mijden? Koop dan vooral verse producten. Koop je toch voorverpakte producten in de supermarkt? Let dan goed op toevoegingen zoals glucose, maltose, dextrose, sacharose en fructose (suiker wordt toegevoegd onder vele namen).

Suiker uit je systeem

Voordat suikers uit je systeem zijn, ben je ongeveer zeven dagen verder. Tenminste, als je voor de cold turkey afkickmanier gaat. Je zult merken dat dit niet heel simpel is. Verlangens naar suiker zullen intens opspelen en je kunt zelfs flinke hoofdpijn krijgen. De beste tip die je hierbij kunt gebruiken is: zoek afleiding. Leid je lichaam om de tuin met andere voeding – zoals essentiële vetzuren – om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Beweeg meer dan anders. Stort je op een hobbyproject en haal alle suikerhoudende koekjes, snoep en andere producten uit huis. Leg daarvoor in de plaats veel fruit op de fruitschaal, eet voldoende noten en zaden en voeg bijvoorbeeld een lijnzaad aan je yoghurt toe (voor een sneller verzadigd gevoel).

De voordelen van suikervrij eten

Miss Natural is zelf ook suikervrij gaan leven en deelt haar ervaringen graag. Ze geeft aan dat het in het begin lastig was, maar het zeker waard is. Inmiddels heeft ze al meer dan 9.000 mensen op weg geholpen naar een merendeels suikervrij leven. De zeven grootste voordelen van suikervrij eten zijn:

 • Meer energie
 • Weg met eetbuien
 • Gewicht verliezen
 • Voordelen voor huid (mooier) en haar (meer glans)
 • Pure voeding
 • Goed voor het hele gezin
 • Het leven wordt leuker!

Kort gezegd krijg je meer energie door minder of helemaal geen suiker te eten. Je krijgt gezondere voeding binnen omdat je pure voeding eet, en daardoor ook sneller vol zit. Op de lange termijn zul je zelfs merken dat je gewicht gaat verliezen. Het leven wordt leuker omdat je beter in je vel gaat zitten en meer gaat stralen.

Ook suikervrij leven?

Wil jij het suikervrij eten zelf proberen?

 • Neem een kijkje op de website van Miss Natural. Zij kan je alles vertellen over gezond & suikervrij eten.
 • Bestel het boek 100% suikervrij in 30 dagen van Carola van Bemmel en ga de sugerchallenge aan.
 • Op zoek naar recepten zonder suiker? We schreven eerder al over het boek Gezond bakken van Amber Albarda.

Reacties

Like & Love (it!) haalt voor jou dagelijks de krenten uit het pap. En scheidt het koren van het kaf. Wat mag je niet missen op het wereldwijde web? Waar moet je je zuurverdiende loon aan besteden? Wat moet je echt nog doen voor je doodgaat?

1 reactie

 1. Aukje

  19 augustus 2014 at 16:39

  Vandaag heb ik het boek gekocht van 100% suikervrij in 30 dagen. Maandag ga ik beginnen. Ik ben erg benieuwd hoe het zal verlopen, want suiker zit echt in zoveel dingen!
  http://aukje.me/2014/08/19/sugarchallenge/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *