Extremely Loud & Incredibly Close

Door  |  0 reacties

Neem een kijkje in de wereld van een negenjarige autistische jongen genaamd Oskar. Extremely Loud & Incredibly Close is een hartverscheurende film, met geloofwaardige personages en een verhaallijn die écht boeit.

Maak kennis met Oskar Schell, de negenjarige hoofdpersoon, voor wie de wereld door zijn autisme extreem luid en ongelooflijk dichtbij lijkt. Hij is een stuk slimmer dan zijn leeftijdsgenoten, maar ook een stukje onhandiger, en heeft zichzelf benoemd tot uitvinder en ontdekker. Hij vertelt:

Als de zon ontploft, zou je het acht minuten lang niet eens weten, want zolang doet licht erover om naar ons toe te reizen. In die acht minuten is de wereld nog steeds licht, en voelt het nog steeds warm. Het is een jaar geleden dat mijn vader is overleden en ik voelde mijn acht minuten met hem wegglijden.

Het verhaal van ‘Extremely Loud & Incredibly Close’

New York City, september 2001. Het is een gewone schooldag voor Oskar, tot hij plotseling naar huis gestuurd wordt. Hij komt thuis in een leeg appartement, want zijn vader en moeder zijn beiden aan het werk. Het antwoordapparaat knippert en Oskar begint te luisteren. Aan de andere kant van de lijn hoort hij zijn vader lichtelijk paniekerig zeggen dat hij in het gebouw is, dat de brandweermannen vast snel komen en dat Oskar en zijn moeder zich niet ongerust moeten maken, omdat hij snel terug zal zijn.

Maar hij komt niet terug. Oskar’s vader overlijdt tijdens de aanslagen op de Twin Towers en Oskar verliest zijn maatje, die altijd puzzeltochten voor hem maakte zodat hij mensen leerde aanspreken. De moeder van Oskar, onwijs knap gespeeld door Sandra Bullock, moet haar zoontje alleen opvoeden. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Op een avond vindt Oskar in een vaas op de kast van zijn vader een enveloppe met een sleutel. Op de enveloppe staat ‘Black’ geschreven. Oskar weet zeker dat dit een aanwijzing is in een van de onvoltooide puzzeltochten. Het is het begin van een onmogelijke zoektocht naar het slot van de sleutel.

Wat wij vonden van ‘Extremely Loud & Incredibly Close’

extremely loud and incredibly close Hartverscheurend en toch grappig, Extremely Loud & Incredibly Close maakt je aan het huilen en aan het lachen. De film lijkt te draaien om de zoektocht naar een slot, maar het is eigenlijk een zoektocht naar acceptatie en een manier om met rouw om te gaan.

De rol van Oskar is goed neergezet, props voor de jonge acteur Thomas Horn, en door de interessante verhaallijn blijft de film boeien.

Een film die niet de waardering kreeg die het verdient, omdat iedereen het vergeleek met het geniale boek van Jonathan Safran Foer. Onterecht, want Extremely Loud & Incredibly Close is wel degelijk het kijken waard!

Bestel de dvd voor € 9,99 op Bol.com >>

Reacties

Laura (20) is derdejaars studente psychologie. Ze kan eigenlijk niet zonder haar katten. In haar vrije tijd is ze vaak aan het schrijven, hardlopen, lezen of muziek aan het maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *