Zondagmiddag, tijd voor klassieke gezelschapsspellen!

Door  |  0 reacties

Hoe snel de ontwikkelingen op technisch vlak ook gaan, sommige dingen blijven. Klassieke gezelschapsspellen bijvoorbeeld. Spellen die je je hele leven kunt spelen en waar je tal van herinneren aan hebt.

Het weekend stond vroeger thuis in het teken van sport – ik was een fervente BMX-er, echt waar! – en spelletjes. Monopoly, Risk, Scrabble… uren kon ik het spelen met het hele gezin. Toen ik ouder werd, werden de bordspellen ingeruild voor kaartspellen en kwamen de rijksdaalders op tafel. Ik heb flink wat gewonnen. En soms ook verloren.

Hoewel ik anno 2015 een stuk minder gezelschapsspellen speel, gaat mijn hart er nog steeds sneller van kloppen. Niet alleen door de gezelligheid, maar ook de gedrevenheid die in mij zit om te winnen en de lekkere hapjes die er vaak bij komen kijken. De herfst en winter zijn hier natuurlijk bij uitstek geschikt voor.

Tijd om de favoriete klassieke gezelschapsspellen uit mijn jeugd (reken zelf even terug, ik ben nu 34) op een rij te zetten. Koester jij ook warme herinneringen aan deze gezelschapsspellen? Tijd om weer een potje te spelen!

Klassieke gezelschapsspellen

Alles over deze gezelschapsspellen

1. Ik vrees dat ons Monopoly-bord het niet overleefd en mijn ouders deze allang en breed hebben weggegooid, want damn wat hebben we dit vaak gespeeld. En hoewel je anno 2015 heel veel varianten hebt (wereldeditie, Frozen-editie en zelfs een Minions-Monopolyspel), ga ik nog steeds voor de klassieke variant.

2. Ook zo’n spel dat ik vroeger in slechts twee varianten kende, met letters en met cijfers. De cijfer-variant van Rummikub was mijn favoriet en extra populair bij mij omdat mijn moeder me nooit kon verslaan.

3. Risk, landje veroveren op het bord. Urenlang kon ik het spelen met mijn vrienden van de middelbare school. Soms duurde het potje zo lang dat het toch echt bedtijd was. We lieten het staan en speelden de volgende dag simpelweg verder.

4. Ik zal opnieuw de handleiding moeten lezen, want hoe Stratego precies ging weet ik echt niet meer. Ik weet wel dat ik het ingewikkeld maar oh zo leuk was. Tactiek stond vooraf en als je dol bent op tactisch spelen zit je met dit gezelschapsspel dus goed.

5. Wat was een van de eerste gezelschapsspellen die je speelde? Ik vermoed mens-erger-je-niet. Dit spel is altijd leuk om te spelen. Wel met ouderwetse dobbelstenen graag en niet zo’n automatische dobbelsteenroller.

6. Oh, wat heb ik mijn ouders er vaak om gesmeekt, Cluedo. En elke keer lag hij weer niet in de zak van Sint of onder de kerstboom. Gelukkig kon ik voor dit spel terecht bij de buurmeisjes. Kun jij de moord – wie, waar en waarmee? – beter oplossen dan ik toen kon? Hoe leuk ik het ook vind, ik was er niet bijster goed in.

7. Geef mij Pim Pam Pet en ik word zo fanatiek als maar kan. Geen goed antwoord geven is gewoon geen optie! En dan nog verbaasd zijn dat niemand meer met je wil spelen…

8. Hoewel de meeste gezelschapsspellen voor meer dan twee personen geschikt zijn, is Wie is het? dan weer erg handig voor als je maar met zijn tweeën bent. Ben jij Bill, Maria, Paul of Richard? Of zullen deze ‘oude’ namen niet meer voorkomen in de moderne variant.

9. Tot slot voor mij echt dé klassieker; het spel dat ik heel wat zaterdagavonden speelde met mijn broer, ouders en tante en oom. Levensweg! Geen briefgeld meer overigens, je speelt met digitaal geld. Gaat daar mijn kans om vals te spelen?

Aan welke van deze klassieke gezelschapsspellen koester jij goede herinneren?

Dit artikel bevat affiliatelinks.

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *