Woensdag gehaktdag: zo maak je de lekkerste gehaktballen

Door  |  0 reacties

In Nederland is woensdag gehaktdag enorm ingeburgerd. Maar wist je dat gehaktballen niet alleen in ons kikkerlandje populair zijn? De gehaktbal wordt in tal van varianten over de hele wereld gegeten, met én zonder vlees. En die wereldse recepten zijn nu verzameld in één kookboek, met de toepasselijke naam Gehaktballen.

De lekkerste gehaktballen maken is na het lezen van dit boek een eitje. De makkelijkste en meest originele varianten op onze oer-Hollandse gehaktbal worden je voorgeschoteld. Aan jou de taak om te kiezen. Gelukkig zitten er heel wat woensdagen in een jaar!

Wat je kunt verwachten van ‘Gehaktballen’

Gehaktballen kookboekAls je er denkt te zijn door verse gehakt (liefst met 30% vet, daar maak je de beste gehaktballen mee) in huis te halen dan heb je het mis. Er is een aantal basisingrediënten die niet mogen ontbreken als je je eigen ballen gaat draaien. Brood en eieren bijvoorbeeld. Of kruiden en specerijen. En voor de liefhebbers een uitje.

Voordat je aan het draaien, of eigenlijk rollen, begint, moet de basis natuurlijk wel goed zijn. In het boek dan ook alles over deze ingrediënten en de beste manier van rollen. Eenmaal de basis onder de knie kun je beginnen aan de recepten.

Een blik op de recepten

Gehaktballen met ui en peterselie, gehaktballen salie pecorini, gehaktballen met kwarteleitjes en mosterdsaus, gehaktballen met pepertjes en bruinen bonen… allemaal voor de liefhebbers van rundergehakt. Maar wist je dat je ook gehaktballen kunt maken met kalfsgehakt, lamsgehakt, varkensgehakt of kip?

Combineer dit bijvoorbeeld met aardappels, pancetta of marjolein. Groenteliefhebbers kunnen hun kalfsballetje ook voorzien van munt en doperwten, lamsballetjes zijn juist weer erg smakelijk met pijnboompitten, koriander en komijn. Varkensgehakt is overheerlijk als je er ricotta en spinazie doorheen rolt. Als is de combinatie met pesto en gedroogde abrikozen ook zeker een aanrader. Kip smaakt zalig met citroen en dragon of met gorgonzola en rauwe ham.

Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat gehakt niet per definitie met vlees hoeft? Je kunt ook gehakt maken van vis. Wat dacht je van tonijnballen met sesam en sojasaus? Voor vegetariërs zijn er ook genoeg mogelijkheden. Maak ballen van aubergine, kikkererwten en komijn. Of van courgette, parmezaan en aardappel.

Tja, dat geeft wat inspiratie voor de komende weken hè? Hier komen de tonijnballen en lamsballetjes met koriander in elk geval snel op tafel. Voor welke gehaktballen ga jij?

Titel: Gehaktballen
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: € 8,95

Bekijk op bol.com

Voor deze review stelde de uitgever van het boek een exemplaar beschikbaar. Dit artikel bevat affiliatelinks.

Reacties

Like & Love (it!) haalt voor jou dagelijks de krenten uit het pap. En scheidt het koren van het kaf. Wat mag je niet missen op het wereldwijde web? Waar moet je je zuurverdiende loon aan besteden? Wat moet je echt nog doen voor je doodgaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *