Finally! De eerste pepernotenwinkel van Nederland

Door  |  0 reacties

Onze gebeden zijn gehoord: voortaan kunnen we het hele jaar door pepernoten eten. Vandaag werd in Amsterdam namelijk de eerste pepernotenwinkel van Nederland geopend.

De eerste pepernotenwinkel van Nederland, waar je nu zelfs in de zomer terecht kan, is een initiatief van Van Delfts Biscuits in Harderwijk. Niet langer zijn zij enkel de grootste pepernotenfabriek ter wereld, en de hofleverancier sinds 1880, ze gaan nu dus ook aan consumenten verkopen. Hadden we al gezegd dat dat het hele jaar door is?!?

Een stukje geschiedenis van de pepernoot

Net zoals de momenteel omstreden Zwarte pieten-traditie gaat de traditie van de pepernoot ook ver terug. In de 16e eeuw kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Pas in de 18e eeuw kwam de pepernoot tot stand zoals wie die nu kennen: gemaakt van dezelfde kruiden als speculaas. Dit gebeurt nadat zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel importeren uit het Verre Oosten. Het pepernoot gooien ontstond echter pas in de 19e eeuw, toen Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis kwam. Waarom men pepernoten strooide? Het zou symbool staan voor vruchtbaarheid, en volgens Sinterklaas zijn kinderen het beste bewijs van vruchtbaarheid.

Heel eerlijk: de symboliek van pepernoten is ons altijd ontgaan. De smaak echter niet. Het liefst zouden we het hele jaar door pepernoten eten. En dat kan dus nu! Misschien een beetje zonde van het december-sentiment én ook niet goed voor de lijn, maar oh, wat maakt ons hart een sprongetje van dit nieuws…

35 soorten pepernoten

Pepernoten zijn niet simpelweg pepernoten, eventueel omhuld met een lage chocolade of als je extra luxe wilt doen: truffel pepernoten. Er zijn talloze varianten van pepernoten te bedenken. Zo vind je in de De Winkel van de Pepernotenfabriek onze favoriete lekkernij met yoghurtsmaak. Of met sinaasappel- of stroopwafelsmaak. In totaal heb je de keuze uit 35 soorten pepernoten. Meest geliefde bij ons? De oer-pepernoten met steranijs, gember, kaneel, nootmuskaat en staartpeper. Mjammie!

Waar vind je de pepernotenwinkel?

je vindt De Winkel van de Pepernotenfabriek in de van Woustraat in Amsterdam. Op nummer 101, naast het nog te openen filiaal van Landmarkt. De winkel is van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur geopend. Op zaterdag kun je terecht tussen 11.00 en 17.00 uur.

Meer informatie? Kijk op de website van de Pepernotenwinkel >>

Reacties

Like & Love (it!) haalt voor jou dagelijks de krenten uit het pap. En scheidt het koren van het kaf. Wat mag je niet missen op het wereldwijde web? Waar moet je je zuurverdiende loon aan besteden? Wat moet je echt nog doen voor je doodgaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *