Jij bent mij

Door  |  0 reacties

Je bent jij, oftewel You’re not you, zoals de verfilming met Hilary Swank van dit boek heet. Michelle Wildgen werd voor deze debuutroman uitverkoren als New York Times Editor’s Choice.

Waar gaat ‘Jij bent mij’ over?

Jij bent mijKate is nog maar 31 als ze de dodelijke ziekte ALS krijgt. Deze neuromusculaire (zenuw/spier) ziekte leidt tot afbraak van de zenuwcellen die de spieren aansturen, zodat bewegen steeds lastiger wordt en uiteindelijk leidt tot verlamming.

Bij de start van het boek zit Kate al in een rolstoel, gaat het praten wat moeilijker en heeft ze overdag een hulp in huis. De verwachting is dat er snel nog een nieuwe hulp nodig gaat zijn, dus Katen en haar man Evan zetten een advertentie. De studente Rebecca (Bec) reageert en wordt ondanks een chaotisch sollicitatiegesprek en zonder enige ervaring aangenomen.

Al gauw groeit de band tussen Kate en Bec en als het huwelijk van Kate en Evan strandt, lijkt het dan ook logisch dat Bec bij Kate intrekt om haar ook ’s nachts te kunnen verzorgen. Kate verslechtert nog sneller dan verwacht en na haar toch nog onverwachte dood heeft Bec geen idee meer wat ze met haar leven aan moet.

Wat vonden wij?

Ondanks dat het verhaal in principe een droevig einde heeft, is het zeker geen deprimerend geheel. Alles wordt zeer gedetailleerd beschreven en je krijgt echt een kijkje in het leven van Kate. Het verhaal kabbelt rustig voort en is op sommige momenten heel verrassend.

Kate heeft zelfspot waardoor het verhaal wat luchtiger wordt en ook Bec heeft veel humoristische acties. Ook gaat het niet alleen over het werk van Bec bij Kate, haar leven op de universiteit, inclusief verhouding met getrouwde docent, wordt ook belicht. Dit zorgt voor de nodige afwisseling.

Afwisseling die ook echt af en toe wel nodig is, want eerlijk is eerlijk, het verhaal is soms wel heel gedetailleerd. In de film een stuk minder storend, maar in het boek had het wat mij betreft net iets minder gemogen.

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek op Bol.com.

Bekijk op bol.com
(ook verkrijgbaar als e-book)

Reacties

Annemarie (30), heeft net een drastische carrièreswitch gemaakt, van arts naar wedding- en eventplanner. Ze houdt erg van lezen, reizen, haar vriend (niet perse in die volgorde) en is vastbesloten om van het leven een feestje te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *