Alles om jullie heen is er nog

Door  |  0 reacties

De ouders van Marieke Poelman gingen voor het eerste ver op reis, naar Zuid-Afrika. Ze kwamen niet meer thuis, maar kwamen op 12 mei 2010 om bij de vliegtuigramp in Tripoli. Marieke, op dat moment 22 jaar, schreef een aangrijpend boek over alles wat er op haar afkwam.

Vorige week zag ik Marieke Poelman bij RTL Late Night. De woorden die ze koos, de emoties die ze beschreef, het maakte dat ik haar boek Alles om jullie heen is er nog meteen wilde bestellen. En dat deed ik. Dit weekend las ik het boek ik één adem uit.

Over ‘Alles om jullie heen is er nog’

Alles om jullie heen is er nog, Marieke PoelmanOp het moment dat Marieke van haar broer Sándor hoort dat het vluchtnummer van haar ouders is neergestort is ze slechts 22 jaar. Ze is beginnend journalist, aan het eind van haar studio en wordt opeens onderdeel van het nieuws.

Familierechercheurs, Slachtofferhulp, banken, verzekeraars, zorg dragen voor je ouderlijk huis: het komt allemaal op de schouders van Marieke, Sándor en hun andere broer Boris meer. En Sándor zelf is ook nog een zorg: haar broer raakte gehandicapt na een hersentumor op zijn elfde.

Tussen al deze zorgen en het geregel in blijft dat onwerkelijke grote verdriet, dat haast niet te bevatten is. En ook de onderlinge verhoudingen in de familie komen op scherp te staan. Marieke beleeft haar vroege jeugd weer opnieuw, en blijft rondlopen met de vraag ‘Waarom?’.

Wat ik vond van het boek

Het is de grootste angst van veel mensen: een vliegtuigramp waar jezelf bij omkomt, of misschien nog wel erger, een van je nabestaanden. Zelf reis ik graag. Ondanks dat ik vliegangst heb. Het zou zonde zijn niets van onze mooie wereld te kunnen zien door een angst die niet altijd even reëel is. De kans dat een vliegtuig neerstort is maar heel klein. De kans dat jouw nabestaanden omkomen is net zo klein. Maar het verhaal van Marieke bevestigt eens te meer dat het wel kan. En dat je daardoor in één keer wees kan worden…

Met de MH17-ramp, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen, nog vers in het geheugen, begon ik aan dit ingrijpende boek. Wat het bijzonder maakt voor mij is dat dit boek niet enkel om de vliegtuigramp gaat, maar ook – en misschien nog wel meer – hoe verhoudingen in familie (en relaties) komen te liggen als de emoties zo hoog zijn. Dingen die jarenlang op de achtergrond sluimerden, komen opeens naar boven. Waardoor je om nog meer zult moeten rouwen dan alleen om je ouders…

Een must read boek, met een traan en een lach. Want de humor tussen Marieke en haar broers zal je ondanks het verdriet regelmatig doen grinniken.

Titel: Alles om jullie heen is er nog
Uitgeverij:De Bezige Bij
Prijs: € 19,90

Bekijk Alles om jullie heen is er nog op bol.com
(ook verkrijgbaar als e-book)

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *