Friet, friet & nog eens friet

Door  |  0 reacties

Alles over friet: zonder twijfel hét kookboek voor de liefhebber van een patatje. Met alles over de geschiedenis, de beste recepten & meer.

Ik zat een bordje friet te eten toen ik op het idee kwam om dit boek te gaan schrijven, nu alweer vier jaar geleden. Ik vond ze heerlijk, die krokant gebakken aardappelstaafjes, die me aan vroeger deden denken, aan maaltijden met het hele gezin waarbij midden op de tafel trots de schaal met frietjes prijkten…

Herkenning in het verhaal van Anne de la Forest, de schrijfster van dit boek. Als klein meisje aten we op zondag al-tijd patat. Klinkt wat makkelijk, maar het was niet gemakkelijk even junkfood eten. Zondag stond altijd in het teken van sporten. De hele dag buiten, op pad. ’s Avonds rozig thuis, enorm veel honger, maar zeker geen zin om de keuken in te duiken.

En ik was vast niet de enige bij wie het thuis zo ging, friet is populair – in alle vormen – over de hele wereld. Belgen, Engelsen Nederlanders en Fransen vielen voor de goudgele rakker. In België haal je friet bij de frietkot, de Engelsen eten fish and chips en de Fransen gaan voor de pommes Pont-Neuf. Raar eigenlijk dat er niet eerder zo’n tof boek was over deze lekkernij.

Alles over friet, wat kun je verwachten?

Alles over frietLetterlijk alles over friet. Van de geschiedenis van onze patatjes tot hoe ze in verschillende landen worden gezien. Van alles over aardappels (zonder is er immers geen patat) tot weetjes over de olie waar in je ze bakt. Van praktische tips over wassen, schillen, snijden en bakken tot – hoe kan het ook anders – een keur aan recepten.

Friet anders: verrassende recepten

En als dit boek alleen de traditionele varianten van friet – Franse pommes Pont-Neuf, Belgische friet, Engelse chips en Amerikaanse French fries – zou bespreken, zou je het boek snel uit hebben. Gelukkig is daar nog een grote database aan recepten onder de noemer ‘Friet anders’.

Waar je aan moet denken bij ‘Friet anders’? Friet met tijm en Parmezaanse kaas bijvoorbeeld, of wortelfriet. Kaasliefhebbers gaan voor de friet van feta, waar groenteliefhebbers liever de friet van courgette met kaas en maanzaad klaarmaken. Geef mij maar de met honing gekarameliseerde friet of de superkrokante friet. Mijn vriend maak ik blij met de zoete varianten: appelfriet, perenfriet, gesuikerde aardappelfriet of friet van wentelteefjes.

En dit is nog een kleine selectie van alle friet-recepten die je in dit boek vindt. Naast de twaalf recepten voor niet-te-missen frietsauzen.

Als je nu nóg geen zin hebt in patat dan weet ik het ook niet meer…

Titel: Alles over friet
Uitgever: Becht’s Uitgevers-Maatschappij
Prijs: € 17,95

Bekijk 'Alles over friet' op bol.com

Reacties

Laura, 30-en-een beetje en de drijvende kracht achter Like & Love (it!), meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam als online content marketeer bij het tofste online reisbureau. Dol op schrijven, uit eten gaan, mojito's, shoppen, fotograferen, reizen & knuffelen met haar hond. En stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *